Volledig scherm
Polder Rijnenburg is nu nog leeg, maar als het aan de gemeente Utrecht ligt komen hier zonnepanelen of windmolens. © Marnix Schmidt

Uitwerkingsgroep voor duurzame energie in polder Rijnenburg spat uiteen

De groep die helpt met het uitwerken van scenario’s voor het ‘energielandschap’ Rijnenburg, is voor de helft opgestapt. Dat hebben zes leden van de uitwerkingsgroep in een brief aan de gemeenteraad van Nieuwegein kenbaar gemaakt. Ze hebben geen vertrouwen meer in de gemeente Utrecht bij de voorbereiding van plannen voor windturbines en zonneparken in de polder ten westen van Nieuwegein.

De uitwerkingsgroep is in het leven geroepen om omwonenden en belanghebbenden bij de polder Rijnenburg te betrekken bij de ontwikkeling van het energielandschap. Ze bestond aanvankelijk uit vijftien leden uit Utrecht, Nieuwegein en  IJsselstein. Nadat eerder al twee leden opstapten, volgen nu nog zes dat voorbeeld.

Wrevel

Ze willen niet dat tijdens een informatiebijeenkomst op 17 mei in De Meern plannen mede namens hen worden gepresenteerd. Ze hekelen de communicatie vanuit de gemeente Utrecht omtrent de uitwerkingsgroep en de selectieve omgang met hun inbreng. ,,Wij opperden de aanleg van meer zonnepanelen, maar dat kon niet vanwege de beperkte capaciteit van een hoogspanningsstation. Een volgende bijeenkomst stonden meer windturbines ingetekend, met een vergroot hoogspanningsstation’’, schetst een van de opstappers zijn wrevel.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht