Volledig scherm
De Kebab Factory © Marnix Schmidt

Ulu Moskee: Beneden kebab, boven gebed

Vanuit de verte is er geen misverstand mogelijk, maar wie Allah's gebedshuis op het Westplein nadert, staat opeens voor een enorm kebab-restaurant.

Quote

Als hij het alleen van de Utrechters moet hebben gaat hij het niet redden, ben ik bang

Veyzel Uz

De Kebab Factory, sinds vrijdag in bedrijf, is de waargemaakte droom van Utrechter Bekir Ayhan (32). Toen bij de bouw van de moskee duidelijk werd dat de onderste verdieping verhuurd zou worden meldde hij zich direct.

De afgelopen acht maanden is Ayhan druk bezig geweest om op de zevenhonderd vierkante meter naar eigen zeggen het grootste fastfoodrestaurant van de stad in te richten. Tweehonderd zitplaatsen met Italiaanse designstoelen, een welvende counter van 22 meter lang, in Duitsland bedacht en gemaakt. Met ingenieuze kassasystemen, zodat het personeel achter de counter geen geld hoeft aan te raken.

Boven die balie, en boven de hoofden van het personeel grote schermen. En op het menu: kebab. Als ontbijt zijn er ook zoetigheden als baklava en Turkse thee, maar verder is het kebab wat de klok slaat. Van kip of lam, in een broodje of een wrap, met friet of zonder en met zelfgemaakte saus. Vrijdagavond opende Ayhan voor het eerst de deuren. Hij deelde 500 kilo gratis kebab uit.

Concurrentie
En nee, hij veegt de kebabconcurrentie (niet gering in Lombok) niet van de kaart. ,,We hebben vaste klanten, en vaste kwaliteit,'' zegt de man achter de balie van Helal Shoarma, aan het begin van de Kanaalstraat. Als hij in zijn deuropening gaat staan, kan hij de kebabgigant zo zien. ,,Wij bestaan al dertig jaar, we waren de eersten hier in Utrecht. Wij gaan nergens heen.''

Ook Veyzel Uz, van Mevlana op de hoek van de Damstraat en de Kanaalstraat, wenst zijn overbuurman veel succes. ,,Inclusief de bakkerijen zijn er 35 eetgelegenheden in Lombok. Ik denk dat we er allemaal wat aan hebben als er nog een goede zaak bij komt. Een restaurant waar je goed Turks kan eten was nog een gemis. Ik hoop dat het hem lukt, er zit veel geld in. Als hij het alleen van de Utrechters moet hebben gaat hij het niet redden, ben ik bang.''

Quote

's Ochtends komen er ouders met kinderen, tussen de middag ambtenaren van het Stadskan­toor die komen lunchen of koffie drinken, 's middags de jeugd, 's avonds gezinnen en daarna bedienen we weer jongeren. En taxichauf­feurs.

Bekir Ayhan

Spaargeld
Ayhan zelf is dat niet. Hij heeft de investering bekostigd met geld uit de familie en met zijn eigen spaargeld, dat hij de afgelopen jaren verdiende als restaurantmanager in Duitsland en België.

,,Dit móet een succes worden. 's Ochtends komen er ouders met kinderen, tussen de middag ambtenaren van het Stadskantoor die komen lunchen of koffie drinken, 's middags de jeugd, 's avonds gezinnen en daarna bedienen we weer jongeren. En taxichauffeurs. We zijn nu tot 1 uur 's nachts open, maar we gaan als blijkt dat de klanten dat willen straks misschien wel door tot drie of vier uur.''

,,Onze klanten komen niet alleen uit Utrecht, maar uit de hele regio. Ik word nu al benaderd voor franchisezaken in Rotterdam en Amsterdam. Dat lijkt mij een heel goed idee. Ik denk zelf ook aan nog wat kleinere zaken op andere plekken in Utrecht.''

Aan gebrek aan ambitie zal het dus niet liggen. En wat vindt het moskeebestuur ervan? ,,Het is lekkere kebab,'' zegt Alpay Demirci, secretaris van dat bestuur. ,,Hij heeft ons als proefkonijn gebruikt, en het smaakt goed. We wisten natuurlijk al heel lang dat dit er zou komen en we hebben ermee ingestemd. Het was vanaf het begin de bedoeling dat de benedenverdieping verhuurd zou worden. We hebben geen vervelende reacties gehad. Ik denk dat dit de kwaliteit van de Kanaalstraat alleen maar ten goed komt.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht