UMC Utrecht geeft lezing over fatale fout
Adrienne Cullen (55) werd terminaal ziek omdat het Universitair Medisch Centrum Utrecht haar baarmoederhalskanker over het hoofd zag. Op vrijdag 13 april houden artsen van het UMC samen met haar een lezing. Daarin wordt uit de doeken gedaan wat er precies is gebeurd en wat zich in de nasleep van dit trieste voorval heeft afgespeeld.
Het is de eerste lezing van een reeks soortgelijke lezingen over open disclosure after serious harm’ . Volgens het UMC is dit ‘de eerste keer dat een patiënt en de voor zijn behandeling verantwoordelijke artsen in de nasleep van een ernstige medische fout de handen ineenslaan, zodat hun verhaal een les kan zijn in hoe (niet) moet worden gehandeld als er iets fout gaat’.
Adrienne Cullen ging in 2011 naar het UMC omdat ze vocht verloor. Toen ze voor een routine-ingreep onder narcose ging, haalde haar arts wat weefsel uit de baarmoederhals. Dat liet hij haar echter niet weten. Het weefsel bleek kwaadaardig, maar de arts zag die uitslag over het hoofd. Omdat de vrouw van niets wist, kon ze niet vragen waar de uitslag bleef.
Hun verhaal kan een les kan zijn in hoe (niet) moet worden gehandeld als iets fout gaat.
Pas twee jaar later kwam de uitslag bij toeval boven water. Cullen werd alsnog behandeld, maar toen bleek dat de tumor was uitgezaaid en dat ze niet lang meer te leven had. Het UMC Utrecht noemde de misser en het lange wachten op erkenning ‘verschrikkelijk’ en ‘onverdedigbaar’ en maakte in totaal 545.000 euro over als schadevergoeding.
Met Cullen gaat het volgens Eric Trinthamer, woordvoerder van het UMC, naar omstandigheden goed. Ze is ondertussen een aantal keren geopereerd en kan daardoor nog steeds goed deelnemen aan het leven.
Terugblik
Cullen geeft zelf de lezing, samen met haar behandelend gynaecoloog uit die periode, professor Huub van der Vaart, en hoofd van de afdeling gynaecologie professor Arie Franx. Samen blikken ze terug op wat er misging en wat zich sindsdien heeft afgespeeld. ,,Wij zijn heel blij dat Adrienne in staat is om deel te nemen aan onze lezing", vertelt Trinthamer.
De lezing vindt plaats op vrijdag 13 april van 13.00 tot 15.00 uur in het auditorium in het Q-Gebouw van UMC Utrecht en wordt gegeven in het Engels, de moedertaal van patiënte Cullen. Het is een open bijeenkomst. Geïnteresseerden wordt verzocht te mailen naar aanmelding@umcutrecht.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FC Utrecht verrast met aantrekken Bas Dost
FC Utrecht heeft voor een grote verrassing gezorgd op de transfermarkt. Bas Dost (33) gaat definitief tekenen in De Galgenwaard, op voorwaarde dat de laatste formaliteiten worden afgehandeld. Dit bevestigen bronnen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Politie heeft handenvol aan wildplasser, appende fietsers en mannen die fiets in de gracht gooien
Agenten in het centrum van Utrecht hadden de handen in de nacht van donderdag op vrijdag vol aan een wildplasser, appende fietsers en twee mannen die een fiets in de gracht wilden gooien. -
UMC Utrecht stelt Philips aansprakelijk voor schade beademingsapparaten: ‘Worden aan lijntje gehouden’
Het UMC Utrecht stelt elektronicabedrijf Philips aansprakelijk voor alle schade en gevolgen van problemen met de beademingsapparaten die het bedrijf levert. Dit laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. Het zou gaan om zo’n 1250 apparaten die mogelijk defecten kunnen vertonen.
-
PREMIUM
400 miljoen euro voor nieuwe (metro)tramlijnen in regio Utrecht: ‘Anders kunnen we niet groeien’
De provincie en gemeente Utrecht leggen samen 400 miljoen euro op tafel voor nieuwe (metro)tramlijnen die tienduizenden nog te bouwen woningen bereikbaar moeten maken. Het regionaal bod is een schot voor de boeg, in de hoop dat het Rijk ook financieel zal bijdragen. Aan het totale ov-wensenlijstje van Utrecht hangt een prijskaartje van zo’n 4 à 5 miljard euro. -
Lachgas gebruiken mag nu bijna nergens meer in Utrecht: ‘Heel zorgelijke signalen uit de stad’
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht