Volledig scherm
Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). © ANP

UMC Utrecht geeft lezing over fatale fout

Adrienne Cullen (55) werd terminaal ziek omdat het Universitair Medisch Centrum Utrecht haar baarmoederhalskanker over het hoofd zag. Op vrijdag 13 april houden artsen van het UMC samen met haar een lezing. Daarin wordt uit de doeken gedaan wat er precies is gebeurd en wat zich in de nasleep van dit trieste voorval heeft afgespeeld. 

Het is de eerste lezing van een reeks soortgelijke lezingen over open disclosure after serious harm’ . Volgens het UMC is dit ‘de eerste keer dat een patiënt en de voor zijn behandeling verantwoordelijke artsen in de nasleep van een ernstige medische fout de handen ineenslaan, zodat hun verhaal een les kan zijn in hoe (niet) moet worden gehandeld als er iets fout gaat’.

Adrienne Cullen ging in 2011 naar het UMC omdat ze vocht verloor. Toen ze voor een routine-ingreep onder narcose ging, haalde haar arts wat weefsel uit de baarmoederhals. Dat liet hij haar echter niet weten. Het weefsel bleek kwaadaardig, maar de arts zag die uitslag over het hoofd. Omdat de vrouw van niets wist, kon ze niet vragen waar de uitslag bleef. 

Quote

Hun verhaal kan een les kan zijn in hoe (niet) moet worden gehandeld als iets fout gaat.

UMC Utrecht

Pas twee jaar later kwam de uitslag bij toeval boven water. Cullen werd alsnog behandeld, maar toen bleek dat de tumor was uitgezaaid en dat ze niet lang meer te leven had. Het UMC Utrecht noemde de misser en het lange wachten op erkenning ‘verschrikkelijk’ en ‘onverdedigbaar’ en maakte in totaal 545.000 euro over als schadevergoeding.

Met Cullen gaat het volgens Eric Trinthamer, woordvoerder van het UMC, naar omstandigheden goed. Ze is ondertussen een aantal keren geopereerd en kan daardoor nog steeds goed deelnemen aan het leven. 

Terugblik

Cullen geeft zelf de lezing, samen met haar behandelend gynaecoloog uit die periode, professor Huub van der Vaart, en hoofd van de afdeling gynaecologie professor Arie Franx. Samen blikken ze terug op wat er misging en wat zich sindsdien heeft afgespeeld. ,,Wij zijn heel blij dat Adrienne in staat is om deel te nemen aan onze lezing", vertelt Trinthamer.

De lezing vindt plaats op vrijdag 13 april van 13.00 tot 15.00 uur in het auditorium in het Q-Gebouw van UMC Utrecht en wordt gegeven in het Engels, de moedertaal van patiënte Cullen. Het is een open bijeenkomst. Geïnteresseerden wordt verzocht te mailen naar aanmelding@umcutrecht.nl.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht