Volledig scherm
© ANP

UMC Utrecht: Hartfalen? Plak een pleister op je hart!

Een pleister die je op je hart kan plakken om het te repareren. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het Utrechts Medisch Centrum hard bezig met het ontwikkelen van een zogenoemde ‘biologische hartpleister’, bedoeld om patiënten met hartfalen te genezen.

Hartfalen is een chronische ziekte en vaak het gevolg van een hartinfarct. Door een hartinfarct sterven kloppende hartspiercellen af, die niet meer nieuw aangemaakt worden. Het gevolg van het tekort aan kloppende hartspiercellen is hartfalen: een ziekte waarbij het hart te weinig bloed door het lichaam pompt. Hierdoor kan iemand oververmoeid, kortademig of vergeetachtig zijn.

Behandelmethoden

„Op dit moment zijn er weinig therapieën voor patiënten met hartfalen. Ze kunnen alleen geholpen worden door een mechanische hartpomp of orgaantransplantatie, maar verder zijn er geen behandelmethoden om patiënten te genezen van hartfalen’’, zegt Joost Sluijter, hoogleraar experimentele cardiologie. 

De hartpleister biedt hierbij een uitkomst. „In de pleister zitten hartspiercellen. We plakken de pleister op het hart, zodat het hart kan aansterken en op den duur weer genoeg bloed door het lichaam kan pompen.’’ Sluijter geeft aan dat er op dit moment wel behandelingen zijn waarbij patiënten de cellen ingespoten krijgen, maar dat de cellen dan niet goed blijven hangen. ,,Door middel van de pleister plakken we de cellen op de goede plek en blijven ze daar ook netjes zitten’’, zegt Sluijter.

3D-printer

De pleister is met behulp van een 3D-printer gemaakt en bestaat uit vezels die zo dik zijn als een haar. De pleister is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal waarop de hartspiercellen kunnen groeien. Het hart beweegt altijd, dus de pleister moet daar goed op aangepast zijn. Het duurt overigens nog even voordat de pleister in gebruik wordt genomen. „De pleister is getest op proefdieren en tot nu toe zijn de reacties positief. We blijven de pleister ontwikkelen en hopen binnen vijf of tien jaar de eerste pleisters te plakken.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht