Volledig scherm
© Angeliek de Jonge

UMC weigert kritische Zembla-journalist voor een jaar de toegang tot ziekenhuis

Het UMC Utrecht heeft Zembla-journalist Ton van der Ham via een gebiedsontzegging de toegang tot het ziekenhuis voor een jaar geweigerd. Dat heeft het programma donderdag bekendgemaakt. Eerder werd Van der Ham zeven uur lang vastgehouden op verdenking van huisvredebreuk.

Bij het openbaar ministerie zegt Mary Hallebeek dat nog geen beslissing is genomen over vervolging van Ton van der Ham. Ze voegt er wel aan toe dat die binnenkort te verwachten is.

De gebiedsontzegging komt nadat Van der Ham de toegang werd ontzegd bij een lezing van de terminaal zieke patiënt Adrienne Cullen, die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden. Van der Ham was uitgenodigd op verzoek van Cullen en mocht aanwezig zijn, maar geen beelden maken van de lezing. Toch mocht hij de lezing uiteindelijk niet met camera bijwonen van het ziekenhuis.

Zembla bracht beelden naar buiten waarop UMC Utrecht-woordvoerder Eric Trinthamer tegen Van der Ham zegt: ,,Ik laat je niet toe omdat ik je niet vertrouw.” Niet lang daarna werd hij door de politie aangehouden op verdenking van huisvredebreuk, nadat hij weigerde met beveiligers van het ziekenhuis mee te gaan.

In een video van Zembla, die donderdag werd gepubliceerd op Twitter, is een telefoongesprek te zien tussen de journalist en een woordvoerder van het Utrechtse ziekenhuis. Daarin zegt de woordvoerder dat Van der Ham de toegang tot het ziekenhuis voor een jaar wordt ontzegd en dat de aangifte die tegen hem is gedaan, gehandhaafd blijft. Als Van den Ham stelt dat hij zich helemaal niet – zoals wordt beweerd – agressief heeft gedragen, stelt de woordvoerder: ,,Ton, laat me die discussie nu niet voeren.”

Trinthamer van het UMC zegt dat Van der Ham de huisregel van het UMC heeft overtreden dat er niet gefilmd mag worden. Ook de suggestie dat er gefilmd wordt mag niet. ,,Mensen moeten dan maar gissen of ze misschien in beeld gebracht worden.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht