Volledig scherm
De maaltijdbezorger raakte zwaargewond bij een ongeluk op de Amsterdamsestraatweg. © Michiel van Beers

‘Unieke’ boete voor bedrijf waar verongelukte Utrechter Ruiz (15) maaltijden voor bezorgde

Het bedrijf waarvoor de 15-jarige Ruiz Meijer maaltijden bezorgde toen hij vorig jaar januari op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht werd doodgereden, krijgt een boete van 7500 euro omdat de jongen na zeven uur ’s avonds aan het werk was. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. De bedrijfsleider van het bedrijf, BurgerMe, krijgt daarnaast een taakstraf aangeboden, omdat hij zich niet aan de wet Kinderarbeid heeft gehouden door de jongen na zeven uur 's avonds in te roosteren. Het is nog niet bekend hoeveel uur die werkstraf bedraagt, later deze maand staat een zogenaamde TOM-zitting (Taakstraf Openbaar Ministerie) gepland. Als hij die schikking niet accepteert, moet hij alsnog voor de rechter verschijnen.

Vaker

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie omschrijft de beslissing als ‘redelijk uniek’. Niet eerder legde het OM een bezorgbedrijf een dergelijke boete op én moet een bedrijfsleider op zitting verschijnen. ,,Het bedrijf is vaker gewaarschuwd en beboet, vandaar dit besluit.” Normaal is het controleren van werktijden een taak van de arbeidsinspectie. Maar omdat hier sprake was van een dodelijk ongeval, werd dit een zaak voor het OM en daarmee strafrecht.

BurgerMe is niet bereikbaar voor commentaar op de beslissing. De woordvoerster benadrukt dat de beslissing alleen te maken heeft met het bezorgtijdstip waarop de minderjarige maaltijdbezorger actief was en niets met de schuld rond het ongeval.

De jonge maaltijdbezorger Ruiz stak in het donker bij regenachtig weer rond 20.50 uur over, toen hij op de Amsterdamsestraatweg werd aangereden door een automobilist die onder invloed was van cannabis. De bestuurder, Thomas H. (22) uit Breukelen, reed 80 kilometer per uur waar 50 was toegestaan en kon niet op tijd remmen. Hij had restanten van drugs in zijn lichaam door het roken van joints. 

Rijontzegging

Thomas H. kreeg in de strafzaak rond het ongeval vorig jaar al negen maanden gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk, en een taakstraf van tachtig uur. Ook moest hij voor twee jaar zijn rijbewijs inleveren. Mogelijk volgt nog een hoger beroep, omdat het OM een hogere straf voor ogen had.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht