Volledig scherm
PREMIUM
Anti-kraak bewoners Marcel van Kommer (links), Colin Schraauwers en Wies Mobach bij hun flat aan de Camera Obscuradreef, die wordt gesloopt en waar middenhuur- en koopwoningen komen. © Marnix Schmidt

Unieke deal tussen ontwikkelaar BPD, Mitros en gemeente moet leiden tot betere mix aan woningen

Woningbouwcorporatie Mitros, ontwikkelaar BPD en de gemeente Utrecht sluiten een unieke deal met elkaar. Tachtig sociale huurwoningen van Mitros in Overvecht worden gesloopt, waar BPD 140 middeldure huur en koopwoningen toevoegt. In ruil daarvoor bouwt deze ontwikkelaar sociale huurwoningen aan de Oudenoord en de Merwedekanaalzone terug, die Mitros gaat verhuren.

Het is voor het eerst dat zo’n transactie tussen een ontwikkelaar en corporatie in Utrecht plaatsvindt. Volgens GroenLinks-wethouder Kees Diepeveen (wonen) is het een voorbeeld ‘van de manier waarop private partijen willen bijdragen aan de ambities van Utrecht’. De coalitie van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie heeft afgesproken om van Overvecht, waar zo’n 70 procent sociale huur staat, een meer gemengde wijk te maken en in andere wijken juist meer sociale huurwoningen bij te bouwen. Ook het aantal middenhuurwoningen moet stadsbreed omhoog.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht