Volledig scherm
Het elftal van DOS in stadion Galgenwaard in het seizoen 1943/1944 dat promoveerde en terugkeerde in de eerste klasse. © J.Lauwers, Het Utrechts Archief catalogusnummer 32179

Unieke filmbeelden van promotiewedstrijd DOS uit 1944

Het Utrechts Archief heeft onlangs unieke beelden gekregen van een Utrechtse filmer: van de kampioensvoetbalwedstrijd van DOS uit mei 1944.

Projectleider Erik Plomp spreekt van ‘de vondst van het jaar’. De beelden worden volgende week zaterdag getoond aan het publiek.

Volledig scherm
Een still uit de film over DOS in 1944. © Het Utrechts Archief

Niet alleen zijn er voor het eerst bewegende beelden te zien van de bekende Utrechtse voetballer Piet Dumortier, ook de ‘foute’ NSB-burgemeester van Utrecht, Cornelis van Ravenswaay, staat op de film. De 16-mm film duurt zo’n 13 minuten en is geschoten door A. Vermeulen. Zijn zoon bracht onlangs meerdere oude filmblikken naar het archief.

Haarscherp

Volledig scherm
Piet Dumortier, die de winnende goal maakte tegen OSV. © Het Utrechts Archief

Erik Plomp: ,,Een film van de promotiewedstrijd van DOS tegen OSV in de Galgenwaard, uit het midden van de oorlog, is spectaculair. Dit hadden we niet verwacht. Vermeulen was een professionele filmer. Hij filmde rustig en van dichtbij. De spelers zijn in de kleedkamer gefilmd, tijdens de huldiging en bij de receptie. Het gaat om haarscherpe beelden.’’ De beelden zijn niet de oudste beelden die bekend zijn van DOS. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft beelden van DOS uit ’38.

Volgens Plomp moest filmspecialist Lloyd Davies, die dagelijks tientallen oude films in zijn studio in het Utrechts Archief monteert, de ijzeren filmblikken met een schroevendraaier openen. ,,In een van de blikken zat een briefje met daarop de tekst DOS. Dat maakte ons alert. Bijzonder is dat de film een negatief was. De film is eerst omgezet naar digitaal positief. Aanvankelijk dachten we dat het om twee wedstrijden van DOS ging. Later bleek dat de spelers in de rust van shirt wisselden, vanwege de zware regenval. Door de zege – 2-1 – promoveerde DOS naar de hoofdklasse.’’

,,De filmer moet bevriend zijn geweest met het bestuur of de spelers, want hij filmde in de kleedkamer. Op de beelden uit de kleedkamer staan ook een paar seconden met de toenmalige NSB-burgemeester Van Ravenswaay, met om hem heen NSB’ers. Van Ravenswaay, van wie we nog geen beelden hadden, was niet populair. DOS was een verzetsclub uit Ondiep, in de volksmond werd DOS toen ook wel Door Onderduiken Sterk genoemd.’’

Presentatie

Volgende week zaterdag wordt de film getoond in het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat aan het publiek vanaf 13.00 uur. Om 11.00 uur is er een besloten vertoning voor genodigden. Uitgenodigd hiervoor zijn onder anderen oud-spelers Andries Nagtegaal en Leo van Veen en journalist en Utrecht-kenner Ad van Liempt.

Volledig scherm
Feest bij de fans na de gewonnen wedstrijd tegen OSV. © Het Utrechts Archief

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

Snorfietsers op de rijbaan...dat is vragen om ongelukken

Snorfietsers op de rijbaan...dat is vragen om ongelukken

  • Mee eens (81%)
  • Niet mee eens (19%)
667 stemmen