Volledig scherm
De prothese, de schedel na het verwijderen en de schedel mét tumor. © Universiteit Utrecht

Unieke operatie: hond krijgt nieuwe schedel uit 3D-printer

Jaren geleden had het geklonken als een sprookje, maar het is nu toch gelukt: een hond heeft een gedeeltelijk nieuwe schedel gekregen afkomstig uit een 3D-printer. Dat gebeurde in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Utrechtse Universiteit.  

Volledig scherm
De husky. © Universiteit Utrecht

De operatie vond eind vorig jaar plaats en het is de eerste keer in Europa dat een dergelijke ingreep is uitgevoerd. Het gaat om een schedeldak van titanium, dat is geplaatst in het hoofd van een Siberische Husky. Artsen vonden in de kop van de  hond een goedaardige tumor, die inmiddels is weggehaald.

De operatie was mogelijk door een samenwerking van de faculteit Diergeneeskunde en Geneeskunde. De tumor van de husky was zó groot, dat de hersenen werden weggedrukt. De hond ondervond hier hinder door. 

Björn Meij, die de operatie deed, is tevreden over het verloop van de ingreep en is lovend over de 3D-printer.  ,,Een belangrijk voordeel van het 3D printen van een schedeldak is dat het perfect op maat gemaakt kan worden voor het individu.’’

  1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
    PREMIUM
    2brothersonthe4thfloor

    De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

    Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht