Volledig scherm
© ANP

Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht roepen studenten terug: ‘Niet veilig op universiteiten in Hongkong’

De Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Utrecht (HU) hebben nadrukkelijk het advies aan hun studenten in Hongkong gegeven om te vertrekken. Het zou daar onveilig zijn doordat de aanhoudende demonstraties en rellen zich hebben verplaatst naar de universiteiten.

De UU heeft drie partneruniversiteiten in Hongkong, waar momenteel achttien studenten van de UU studeren. De Hogeschool Utrecht heeft drie studenten in Hongkong, die daar momenteel verblijven vanwege studie of stage. 

In Hongkong wordt geregeld gedemonstreerd tegen het bestuur van de stad en de invloed die Peking uitoefent. Veel van deze demonstranten zijn student en verschansen zich op de universiteiten met in elkaar geknutselde wapens, zoals katapulten, kruisbogen en brandbommen. Bij de rellen kwam een 22-jarige Hongkongse student om het leven en ook een 70-jarige schoonmaker overleefde het niet.

Online cursussen

Maarten Post, woordvoerder bij de UU, bevestigt dat achttien UU-studenten het advies hebben gekregen om de universiteiten te verlaten: ,,We volgen al langer de situatie in Hongkong, maar nu is het is onveilig op de campus zelf. We hebben nadrukkelijk aan de studenten het advies gegeven om daar te vertrekken, maar we kunnen hen niets verplichten.” Voor twee van deze studenten betekent deze maatregel dat zij terugkeren naar Nederland. Van een aantal studenten is ook bekend dat zij in de regio willen blijven en hun studie willen voortzetten door middel van online cursussen. 

De universiteit is in contact met deze studenten en probeert hen te helpen daar waar nodig is. Inmiddels hebben zij een regeling getroffen waarbij zij studenten die terugkeren naar Nederland tegemoetkomen. De meerkosten die ontstaan bij het omboeken van de terugvlucht worden gefinancierd door de universiteit. Post licht toe: ,,We willen niet dat financiële overwegingen reden zijn om in een onveilige situatie te blijven.” Daarnaast wordt er per student en situatie bekeken hoe studenten verder moeten zodat zij geen studievertraging oplopen.

Ook de HU treft een regeling voor de terugkerende studenten uit Hongkong. David Uitdenbogaard, woordvoerder van de HU, vertelt dat in deze situatie de kosten van studenten die terug willen keren, worden gefinancierd door de school. Tot op heden heeft geen van de drie HU-studenten in Hongkong gebruik gemaakt van dit aanbod.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht