‘Universiteit Utrecht is helemaal niet te wit’
PollDe Universiteit Utrecht (UU) ligt onder vuur vanwege maatregelen om meer allochtone studenten aan te nemen. Critici stellen dat de universiteit al divers genoeg is.
Poll
De Universiteit Utrecht mag best wat ‘minder wit’ worden
-
Eens (19%)
-
Oneens (81%)
Op het Science Park (Uithof) moeten meer studenten met een andere culturele achtergrond of opleidingsniveau komen. Een werkgroep deed voorstellen om de diversiteit te vergroten en nam daarbij ook wensen van studenten en medewerkers mee. Zo klinkt de roep om een gescheiden gebedsruimte voor mannen en vrouwen, meer halalvoedsel en een aan de ramadan aangepast collegerooster.
Dit alles leidde op sociale media tot een golf van kritiek. De Tweede Kamerfractie van de VVD stelde er vragen over. Bij de UU zijn ze geschrokken over de ophef. Het voorstel over de ‘gescheiden’ gebedsruimte is ‘absoluut’ geen beleid van de universiteit zelf, benadrukt een woordvoerder. ,,Het komt echt voort uit een inventarisatie van ideeën onder studenten. We willen de universiteit diverser maken, maar hoe we dat gaan doen, daarover denken we nog na.”
Niet-westers
Utrecht wil dat de instroom van studenten ‘diverser’ wordt. Volgens de universiteit heeft 10 procent van de studenten een niet-westerse achtergrond, terwijl dat bij vwo-leerlingen 20 procent zou zijn. Volgens sociaal-geograaf Josse de Voogd kloppen deze cijfers echter niet.
,,Uit de officiële cijfers blijkt dat 10 procent van de vwo-leerlingen van allochtone afkomst is, precies even hoog als op de universiteit Utrecht. Het is dus onzin dat de universiteit meer studenten met een niet-westerse achtergrond zou moeten werven. Het is divers genoeg.”
Hij vermoedt waar de fout vandaan komt. ,,Waarschijnlijk heeft de universiteit bij de cijfers alleen naar de stad Utrecht gekeken. Daar is het aandeel allochtone leerlingen op het vwo hoger. Maar het natuurlijke achterland van de universiteit is veel groter dan de stad alleen. Dat wordt in de academische wereld nog al eens vergeten.”
Groepsdenken
Ook de Leidse historicus Geerten Waling ziet niets in het diversiteitsbeleid van de UU. ,,Het focust heel erg op groepsdenken. Dat komt de inclusiviteit juist niet ten goede. Het is overgewaaid uit de VS en heel modieus, maar nauwelijks van toepassing op onze samenleving. Zeker niet op een universiteit waar over het algemeen veel tolerante mensen rondlopen.”
Waling ziet veel in ‘diversiteit van wereldbeelden’. ,,Veel universiteiten hebben nu een zeer eenzijdig wereldbeeld. Zo zou je je kunnen afvragen of er bij studies als Europees Recht ook genoeg wetenschappers zijn die EU-kritisch zijn. Of misschien zijn er bij economie wel te veel academici die aanhangers zijn van het kapitalisme? Het lijkt me dat de universiteit zich veel meer moet richten op een divers palet van denkbeelden, waarbij afkomst geen rol zou moeten spelen.”
Werving van studenten met een migrantenachtergrond zou de discussie wel kunnen verbreden, aldus Waling: ,,Maar als je zou moeten werven door gescheiden gebedsruimtes in te richten, dan torn je echt aan de waarden van onze samenleving. Een openbare universiteit moet zich verre houden van religie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Rijden zonder kentekenplaat en negeren stopteken: politie Culemborg neemt scooters in beslag
De politie heeft in de wijk Voorkoop in Culemborg twee scooters zonder kentekenplaat in beslag genomen, nadat de bestuurders veel te hard hadden gereden. Ook trokken ze wheelies en bleken de scooters niet verzekerd te zijn. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Meer plek voor urn met as op Bosrust in Zeist: einde aan wachtlijst in zicht
Op begraafplaats Bosrust in Zeist wordt maandag begonnen met de uitbreiding van de urnentuinen. Er komen 160 plaatsen voor asbestemmingen bij. Daarmee komt Zeist tegemoet aan de grote vraag.
-
Primeur voor Utrecht: studentenpartij levert wethouder, 25-jarige Eva Oosters voorgedragen
In navolging van Delft levert nu ook de studentenpartij in Utrecht een wethouder. De 25-jarige Eva Oosters is door haar partij Student & Starter voorgedragen. Het besturen is haar met de paplepel ingegoten: haar vader is in Utrecht commissaris van de Koning. -
PREMIUM
Vijf keer rood bij DUNO-DHSC: nacompetitie dreigt voor hoofdklasser
Nacompetitievoetbal tegen degradatie dreigt voor DHSC na een bizarre middag bij DUNO: 2-1. Vijf rode kaarten ontsierden het hoofdklasseduel. De Utrechters moeten de twee nog resterende competitieduels winnen. -
PREMIUM
100.000 huizen en 10.000 hectare natuur erbij: maar boeren hoeven niet te vrezen dat ze grond kwijtraken
Boeren hoeven niet bang te zijn voor de plannen voor meer recreatie en natuur in de provincie Utrecht. Dat zegt verantwoordelijk gedeputeerde Huib van Essen in een interview met het AD. ,,Die plannen kunnen de boeren juist helpen een nieuwe toekomst op te bouwen.”
In samenwerking met indebuurt Utrecht