Volledig scherm
© ANP

‘Universiteit Utrecht is helemaal niet te wit’

PollDe Universiteit Utrecht (UU) ligt onder vuur vanwege maatregelen om meer allochtone studenten aan te nemen. Critici stellen dat de universiteit al divers genoeg is.

Poll

De Universiteit Utrecht mag best wat ‘minder wit’ worden

  • Eens (19%)
  • Oneens (81%)
742 stemmen

Op het Science Park (Uithof) moeten meer studenten met een andere culturele achtergrond of opleidingsniveau komen. Een werkgroep deed voorstellen om de diversiteit te vergroten en nam daarbij ook wensen van studenten en medewerkers mee. Zo klinkt de roep om een gescheiden gebedsruimte voor mannen en vrouwen, meer halalvoedsel en een aan de ramadan aangepast college­rooster.

Dit alles leidde op sociale media tot een golf van kritiek. De Tweede Kamerfractie van de VVD stelde er vragen over. Bij de UU zijn ze geschrokken over de ophef. Het voorstel over de ‘gescheiden’ gebedsruimte is ‘absoluut’ geen beleid van de universiteit zelf, benadrukt een woordvoerder. ,,Het komt echt voort uit een inventarisatie van ideeën onder studenten. We willen de universiteit diverser maken, maar hoe we dat gaan doen, daarover denken we nog na.”

Niet-westers

Utrecht wil dat de instroom van studenten ‘diverser’ wordt. Volgens de universiteit heeft 10 procent van de studenten een niet-westerse achtergrond, terwijl dat bij vwo-leerlingen 20 procent zou zijn. Volgens sociaal-geograaf Josse de Voogd kloppen deze cijfers echter niet. 

,,Uit de officiële cijfers blijkt dat 10 procent van de vwo-leerlingen van allochtone afkomst is, precies even hoog als op de universiteit Utrecht. Het is dus onzin dat de universiteit meer studenten met een niet-westerse achtergrond zou moeten werven. Het is divers genoeg.” 

Hij vermoedt waar de fout vandaan komt. ,,Waarschijnlijk heeft de universiteit bij de cijfers alleen naar de stad Utrecht gekeken. Daar is het aandeel allochtone leerlingen op het vwo hoger. Maar het natuurlijke achterland van de universiteit is veel groter dan de stad alleen. Dat wordt in de academische wereld nog al eens vergeten.”

Groepsdenken

Volledig scherm
Historicus Geerten Waling. © RV

Ook de Leidse historicus Geerten Waling ziet niets in het diversiteitsbeleid van de UU. ,,Het focust heel erg op groepsdenken. Dat komt de inclusiviteit juist niet ten goede. Het is overgewaaid uit de VS en heel modieus, maar nauwelijks van toepassing op onze samenleving. Zeker niet op een universiteit waar over het algemeen veel tolerante mensen rondlopen.” 

Waling ziet veel in ‘diversiteit van wereldbeelden’. ,,Veel universiteiten hebben nu een zeer eenzijdig wereldbeeld. Zo zou je je kunnen afvragen of er bij studies als Europees Recht ook genoeg wetenschappers zijn die EU-kritisch zijn. Of misschien zijn er bij economie wel te veel academici die aanhangers zijn van het kapitalisme? Het lijkt me dat de universiteit zich veel meer moet richten op een divers palet van denkbeelden, waarbij afkomst geen rol zou moeten spelen.”

Werving van studenten met een migrantenachtergrond zou de discussie wel kunnen verbreden, aldus Waling: ,,Maar als je zou moeten werven door gescheiden gebedsruimtes in te richten, dan torn je echt aan de waarden van onze samenleving. Een openbare universiteit moet zich verre houden van religie.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht