Volledig scherm
Universiteit Utrecht © ANP

Universiteit Utrecht is koortsachtig op zoek naar studenten uit Wuhan

Universiteit Utrecht brengt in kaart hoeveel studenten uit het door het coronavirus geteisterde Wuhan er in Utrecht zijn. Ze weten het nu van ten minste één. De school heeft namelijk een samenwerking met de universiteit in dat gebied, waardoor er geregeld mensen vanuit daar naar hier komen.

Het gaat om een Chinese student die aan de Universiteit Utrecht studeerde en die voor nieuwjaar terug is gereisd naar Wuhan. ,,Zij kan daar nu niet vertrekken om in Utrecht aan het tweede semester te beginnen, daarom maken we met haar afspraken zodat ze kan studeren op afstand”, vertelt woordvoerder Maarten Post.

Ook komen er voor het tweede semester 25 Chinese studenten naar Utrecht. Twee van hen zijn studenten van Wuhan University. Volgens de woordvoerder hadden zij de regio al verlaten naar andere delen van China voordat de restricties daar gingen gelden. Ook zijn ze volgens hen dusdanig lang weg dat hun situatie niet verschilt met dat van andere reizigers uit China. ,,We hebben een korte lijn met ze en nemen bij aankomst hun reisgeschiedenis met hen door. Ook zorgen we dat ze, mochten ze onverhoopt ziekteverschijnselen krijgen, direct terecht kunnen bij een arts.”

Uitstel

Inkomende studenten en medewerkers vanuit China raadt de universiteit, conform de adviezen van het RIVM, aan om het vertrek uit te stellen. Het gaat concreet om zes studenten van de Utrechtse school die nu wordt geadviseerd om niet te gaan. Hen wordt maatwerk aangeboden zodat ze geen studievertraging oplopen. Inkomende studenten en medewerkers vanuit China raadt de universiteit aan om goed op ziekteverschijnselen te letten en naar de dokter te gaan als ze die hebben.

Het Cals College in Nieuwegein heeft voor het vak Chinees twee keer in het jaar een uitwisseling met China. De leerlingen gaan in april daarheen en in september komen de Chinese scholieren naar Utrecht. De visa voor april zijn al aangevraagd. De ouders van deze leerlingen krijgen vandaag bericht van de school. ,,Daar staat in dat we uiteraard geen leerlingen en docenten naar China sturen als dat niet volledig verantwoord is”, zegt schoolleider Mirjam Heller.

De school houdt nauw contact met het ministerie. ,,We hebben nog even en kijken nog aan of het eerste deel van de uitwisseling door kan gaan. Zo niet dan kijken we of het naar een later moment kan of dan houdt het op.”

Ziekenhuizen

Het St. Antoniusziekenhuis heeft ook al maatregelen genomen. De maskers en spatbrillen om het coronavirus te voorkomen, liggen al klaar. Het UMC Utrecht wil niet op de zaken vooruitlopen. Woordvoerder Eric Trinthamer: ,,Laat ik het zo zeggen: als er opgeschaald moet worden, zijn we een ziekenhuis die dat – net als zovelen – zouden kunnen. Wij hebben ons voorbereid op het griepseizoen, waardoor we sowieso meer mondkapjes en andere dingen op voorraad hebben. Daar zouden we bij een uitbraak zo’n twee tot drie maanden mee vooruit kunnen.”

Stadsbelang Utrecht stelt morgen vragen aan het college over het coronavirus. De partij wil onder andere weten of er een protocol is als de ziekte ook hier uitbreekt. Ook vragen ze zich af of er voorzorgsmaatregelen worden genomen door bedrijven en instanties uit Utrecht die relaties onderhouden met China.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht