Volledig scherm
Leden van Unitas tijdens de introductietijd. © Olivier Middendorp

Universiteit Utrecht verbiedt alcoholspelletjes studentenvereniging

Drankspelletjes en geforceerd alcoholgebruik zijn bij Utrechtse studentenverenigingen voortaan écht taboe. De universiteit haalt de teugels strak aan.

Alle Utrechtse studentorganisaties moeten een gedragscode tekenen waarin ze beloven tijdens de komende introductietijd ‘hun verantwoordelijkheid’ te nemen. Zo’n gedragscode bestond al voor de gezelligheidsverenigingen, zoals het studentencorps, Veritas en Unitas. Voor andere studentenorganisaties, zoals studieverenigingen, is de code echter nieuw. Bij deze laatste organisaties zijn studenten aangesloten van één bepaalde studie.

Poll

Is het een goede maatregel om alcoholspelletjes te verbieden bij studentenverenigingen?

  • Ja, geforceerd alcoholgebruik is niet meer van deze tijd (60%)
  • Nee, de maatregel is veel te overdreven en betuttelend (40%)
3814 stemmen
Quote

Door sociale media ligt alles onder een vergroot­glas. Verenigin­gen zullen wel drie keer uitkijken

Henk Kummeling, Universiteit Utrecht

In de gedragscode zijn de eisen nog eens benoemd. „Zo mag er geen sprake zijn van geforceerd alcoholgebruik of drankspelletjes”, zegt de nieuwe rector magnificus van de Universiteit Utrecht, Henk Kummeling. „De introductie moet een warm welkom zijn voor iedereen. Dus tolereren we ook absoluut geen seksisme, discriminatie of vernederingen.”

Andere tijd, andere normen

Daarmee hoopt Kummeling dat excessen tot het verleden behoren. „Ik proef bij de verenigingen een nieuw soort bewustwording. We leven in een andere tijd, met andere normen. En door sociale media ligt alles onder een vergrootglas. Verenigingen zullen wel drie keer uitkijken. Al kan ik natuurlijk geen honderd procent garantie geven.”

De nieuwe gedragscode heeft overigens niet alleen betrekking op de introductietijd, maar op álle activiteiten van de studentenclubs door het jaar heen, bijvoorbeeld bij disputen, commissies en jaarclubjes.

Afgelopen jaar kwamen twee Utrechtse studentenclubs onder vuur te liggen. Zo legde het tv-programma Rambam enkele vermeende incidenten bloot tijdens de ontgroening bij het vrouwelijke studentencorps UVSV. En de Utrechtse Aardwetenschappelijke Vereniging UAV kwam in opspraak vanwege het zingen van seksistische liederen. Met beide verenigingen verbrak de universiteit tijdelijk de banden. Ook werden de subsidies ingetrokken.

Quote

Wat voor een student normaal is, kan in de rest van de maatschap­pij misschien als overmatig alcoholge­bruik worden gezien

Martijn Grul, Studentenkoepel Vidius

Niets nieuws

Voorzitter Martijn Grul van Vidius, de koepel van Utrechtse studentenorganisaties, leest eigenlijk  ‘niets nieuws’ in de gedragscode. „Ik weet zeker dat alle studentenorganisaties nu al stilzwijgend aan deze code voldoen.” Maar dat rijmt toch niet met het incident bij UAV? „Dat was geen symptoom van structureel seksisme, zo heeft onafhankelijk onderzoek uitgewezen. Het liedjesboek was al geschrapt voordat het in de media naar buiten kwam.”

Bij de Utrechtse verenigingen is volgens Grul ook geen sprake van structureel geforceerd alcoholgebruik. „Het alcoholgebruik verschilt per vereniging. En wat voor een student normaal is, kan in de rest van de maatschappij misschien als overmatig alcoholgebruik worden gezien. Vrijwel alle verenigingen krijgen echter trainingen van Jellinek en Trimbos. Iedereen is zich echt wel bewust van de schadelijke gevolgen.”

  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht