Volledig scherm
© Getty Images

Utrecht: ‘Airbnb-wet gaat niet ver genoeg’

De stad Utrecht heeft, samen met de drie andere grote steden, stevige kritiek op de plannen van het kabinet om toeristische verhuur strenger te reguleren.

Volgens de de gemeente Utrecht gaat de ‘Airbnb-wet’, die minister Stientje van Veldhoven (Wonen) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, ‘niet ver genoeg.’ Ze willen dat behalve verhuurders ook platforms als Airbnb, Booking en Expedia verplichtingen krijgen. Dat meldt NRC.

Minister Van Veldhoven is echter van mening dat  ‘dit wetsvoorstel het maximaal haalbare binnen de Europese richtlijnen’, stelt zij in een schriftelijke reactie aan NRC. ,,Om verdergaande maatregelen richting de platforms mogelijk te maken is langdurige inzet in Brussel vereist.‘’ Universitair docent Recht, Economie, Bestuur en Organisatie aan de Universiteit Utrecht Coen Rigtering: ,,Airbnb schrikt niet van een paar ton. Ik denk dat als de dwangsom niet hoog genoeg is, Airbnb niet echt mee zal gaan werken.”

Het wetsvoorstel kwam er juist na aandringen van de grote steden. Het voorziet in een registratieplicht voor huiseigenaren die hun huis aan toeristen verhuren. Wie dat niet doet, riskeert een boete van maximaal 83.000 euro. Gemeenten die zo’n plicht willen invoeren, moeten wel aantonen dat er schaarste op de woningmarkt heerst en dat de leefbaarheid in wijken onder druk staat.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht