Volledig scherm
© Sem van der Wal

Utrecht bereidt zich voor op de staking in het streekvervoer

UpdateDe FNV schaart zich achter de staking van het landelijk streekvervoer komende woensdag. Dat is maandagavond besloten nadat de bond overleg had gehad met de leden. Eerder maandag had vakbond CNV zijn leden al opgeroepen woensdagochtend het werk voor 72 uur neer te leggen. 

De FNV schaart zich achter de staking van het landelijk streekvervoer woensdag. Dat is maandagavond besloten nadat de bond overleg had gehad met de leden. Eerder maandag had vakbond CNV zijn leden al opgeroepen woensdagochtend het werk voor 72 uur neer te leggen. 

Utrecht

Vooral de Universiteit en de Hogeschool in Utrecht maken zich zorgen over de aankomende staking. Woordvoerder Maarten Post zegt dat de universiteit zo goed mogelijk haar best doet om de studenten te informeren. ,,Momenteel kunnen we niet heel veel meer doen. De tentamens en colleges gaan gewoon door. Veel van onze studenten en medewerkers komen gewoon met de fiets maar toch is er een groep gedupeerden. Dit is heel vervelend, dus we raden aan om de sites van de vervoerders zo goed mogelijk in de gaten te houden.’’ Daarnaast geeft hij nog aan dat de universiteit hoopt dat er snel een akkoord komt. 

Ziekenhuis

Tijdens de vorige staking reden er wel gewoon stadsbussen van en naar het UMC om patiënten en gezinsleden toch bij het ziekenhuis te laten komen. Aangezien U-OV nu nog niet weten welke bussen er wel en niet rijden, kan het ziekenhuis daar nog geen uitspraken over doen. 

Net zoals het UMC, wacht het ROC de beslissingen van vanavond en morgen af. In vorige gevallen is er toen wel geschoven met roosters en zijn de studenten tegemoetgekomen. ,,We vinden sowieso dat de studenten niet de dupe moeten zijn van dingen waar ze geen invloed op hebben, dus dat is in dit geval ook zo. We bekijken per locatie wat er het beste kan gebeuren,’’ legt woordvoerder Aris Willems uit.  

Toetsen

Hogeschool Utrecht liet via hun website weten de staking erg vervelend te vinden. ,,We proberen alle studenten op alle mogelijke manieren te bereiken. De toetsen gaan gewoon door want die waren allang gepland. Verder hopen we uiteraard dat het nog mogelijk is om tóch tot een akkoord te komen.’’ 

Toch ziet het er voorlopig nog niet zo uit. CNV heeft namelijk al laten weten sowieso te gaan staken, FNV beslist vanavond of morgenochtend vroeg of zij zich achter de staking scharen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht