Volledig scherm
De eikenprocessierups. © ANP

Utrecht bestrijdt eikenprocessierups met biologische middelen

Eikenprocessierupsen komen in Utrecht steeds meer voor. Dit jaar heeft de gemeente een nieuwe biologische methode gebruikt om de beestjes te bestrijden. De behandeling van de rupsen is dinsdagavond afgerond.

De biologische middelen die zijn gebruikt zijn XenTari en nematoden. Met XenTari heeft de gemeente al meer ervaring. Hiervan is bekend dat het goed werkt, na gebruik is er nagenoeg geen sprake meer van rupsen. Naast XenTari zijn dit jaar voor het eerst nematoden gebruikt. Nematoden zijn kleine rondwormen die in de rupsen giftige bacteriën vrijlaten. Het is bekend dat deze methode effectief werkt op andere plekken van het land. Naast deze middelen zijn er ook rupsennesten weggezogen en zijn er 120 meeskasten in de bomen geplaatst. De mezen eten de rupsen op.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder die tussen mei en augustus in veel eikenbomen te vinden is. De rupsen verspreiden zich snel en kunnen gezondheidsklachten veroorzaken wanneer ze in aanraking komen met de huid. Vorig jaar nam de rups door het hele land flink in aantal toe terwijl het beestje voorheen goed in de hand te houden was. Inmiddels is de rups verspreid over heel Utrecht geconstateerd.

Verkoudheid

Een processierups heeft ongeveer 700.000 kleine brandharen die gemakkelijk in je huid, ogen of longen terecht kunnen komen. Dit veroorzaakt klachten als jeuk en bultjes op de huid en ook rode en soms ontstoken ogen. In sommige gevallen lijken de klachten op een verkoudheid. In een enkel geval reageert iemand heftig op de brandharen. Dan is er sprake van braken, duizeligheid en koorts.

GGD regio Utrecht merkt dat mensen steeds beter geïnformeerd zijn over de gezondheidsrisico’s van het beestje. Mensen kunnen hun klachten goed zelf behandelen met informatie die GGD online verleent.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht