Volledig scherm
© AD

Utrecht bijt zich vast in ja-ja-sticker tegen ongeadresseerd reclamedrukwerk

De gemeente Utrecht onderneemt een nieuwe poging om een ja-ja-sticker verplicht te kunnen stellen op brievenbussen als bewoners huis-aan-huisbladen willen blijven ontvangen.

Utrecht vecht het besluit van het Arnhemse Hof aan dat onlangs bepaalde dat het verplichten van de sticker in strijd is met de persvrijheid. De gemeente heeft een cassatieberoep ingesteld.

In Utrecht mogen sinds januari ongeadresseerde reclame en het Stadsblad Utrecht alleen worden bezorgd als de ja-ja-sticker op de brievenbus is geplakt. Het Stadsblad stapte hierop naar de rechter. Andere huis-aan-huisbladen stuurden een brandbrief naar minister Arie Slob (Media, foto) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij vrezen dat meer gemeenten het Utrechtse voorbeeld gaan volgen. Dat zou volgens hen de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek worden.

Expliciet

Vorig jaar juli stemde de gemeenteraad in met de invoering van een ander systeem voor ongeadresseerd drukwerk. Reclamefolders en huis-aan-huiskranten mochten voortaan uit milieuoogpunt alleen worden bezorgd bij inwoners die expliciet hebben aangegeven ze te willen ontvangen.

Utrecht, dat in principe mee wil denken om lokale gratis kranten te ontzien, verwacht dat de Hoge Raad op zijn vroegst pas over een jaar uitspraak doet. Utrecht is niet de enige gemeente met een ja-ja-sticker.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht