Utrecht Centraal blijft drukste station van Nederland, station Leidsche Rijn groeit het snelst
In 2018 was Utrecht Centraal opnieuw het grootste station van Nederland. Per werkdag stapten er vorig jaar gemiddeld 194.000 mensen in en uit. Dat is een stijging van 4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen (NS).
Delen per e-mail
Het snelst groeiende station in de regio Utrecht is Leidsche Rijn met gemiddeld 2800 reizigers per dag, een stijging van bijna 30 procent vergeleken met 2017. Daarmee is Leidsche Rijn voor de tweede keer op rij ook het snelst groeiende station van Nederland en daarom deelt de NS vandaag tijdens de avondspits Raket-ijsjes uit op dat station.
Na Leidsche Rijn volgt in de regio Utrecht station Vaartsche Rijn met 7800 reizigers, een stijging van 24 procent ten opzichte van vorig jaar. Op de derde plek in de regio Utrecht staat station Utrecht Zuilen met 2100 reizigers en een stijging van 12 procent in vergelijking met 2017.
Het station dat het afgelopen jaar het minst is gegroeid in de regio Utrecht is Tiel, met een daling van 9 procent. Tiel wordt gevolgd door station Driebergen-Zeist met een daling van 6 procent. Het station met de minst aantal reizigers is Veenendaal West, met gemiddeld 1500 in- en uitstappers per dag. Dat is een daling van 3 procent ten opzichte van vorig jaar.
Nederland
Kort achter Utrecht Centraal staat Amsterdam Centraal, dat gemiddeld 192.000 reizigers op een doordeweekse dag verwerkte. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van 2017. Daarna volgen Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport, met een gemiddelde groei van 5 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’ -
Utrechtse politiek wil naadje van de kous weten over mislopen miljarden voor tramlijnen en station
De Utrechtse politiek neemt het mislopen van 2,1 miljard euro voor de aanleg van twee nieuwe tramlijnen en een intercitystation hoog op. In een waslijst aan vragen willen alle partijen in de gemeenteraad uitleg van het college van burgemeester en wethouders. -
PREMIUMcolumn
De redenatie van burgemeesters om de terrassen te openen is niet heel sterk
Is het begrip terrasrebellie eigenlijk al gemunt? Zo dat niet het geval was, dan bij deze. Want daar begint het zo langzamerhand toch een beetje op te lijken: een opstand van de grote steden tegen de nationale overheid om de terrasjes ‘beheerst’ te openen. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
Vernielingen en brandstichting: Lopik is aanhoudende overlast van jeugd zat
De politie is woensdag in gesprek gegaan met medewerkers van dorpshuis De Schouw in Lopik. Aanleiding zijn problemen die een groep jongeren de afgelopen tijd heeft veroorzaakt.
-
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Basketbalsters Utrecht Cangeroes onderuit in eerste play-offduel
-
Steenrijke Utrechtse ondernemer Fentener van Vlissingen investeert in Europese jongerenhotels
Reisondernemer John Fentener van Vlissingen investeert via zijn investeringsfonds Boron, gevestigd in Zeist, in Europese hotels die zich richten op jongeren.
In samenwerking met indebuurt Utrecht