Kadewerkzaamheden aan de Kromme Nieuwegracht. Bij het herstel van een kluismuur werd in deze straat een groot gat in de fundering aangetroffen.
Volledig scherm
Kadewerkzaamheden aan de Kromme Nieuwegracht. Bij het herstel van een kluismuur werd in deze straat een groot gat in de fundering aangetroffen. © Foto Ruud Voest

Utrecht controleert stabiliteit van zeker 100 werfkelders

De gemeente Utrecht gaat volgend jaar de stabiliteit van zeker honderd werfkelders langs de Utrechtse grachten controleren. Het gaat daarbij om kelders waarvan het vermoeden bestaat dat er al geruime tijd niemand meer is geweest.

Deze inspectie wordt gedaan naar aanleiding van een gat dat was aangetroffen in de Nieuwegracht. De beide werfkelders bij dit gat zijn volgens burgemeester en wethouders nadien onderworpen aan nadere inspectie. Die maakte al snel duidelijk, dat er sprake is van allerlei gebreken. Deze waren van een dusdanige omvang, zo schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad, ‘dat deze zonder meer waren geconstateerd als de kelders eerder van binnen waren gezien of geïnspecteerd’.

‘Slapende’ werfkelders

Het lijkt er dus op dat deze kelders al geruime tijd door niemand meer bezocht zijn, en dat het verval ervan daaruit te verklaren valt. De gemeente wil nu weten hoeveel meer van dergelijke ‘slapende’ werfkelders er zijn, die al lang niet meer worden gebruikt en daardoor mogelijk óók gebreken vertonen. Volgens een eerste indicatie gaat het om meer dan honderd kelders die de komende maanden geïnspecteerd moeten worden. In april moet daarvoor een plan van aanpak op tafel liggen, aldus burgemeester en wethouders.

Het herstel van de kades langs de Oudegracht, Nieuwegracht en Kromme Nieuwegracht is een omvangrijk project, dat echter sinds twee jaar grotendeels stil ligt vanwege verzakkingen. Op een aantal plaatsen wordt het werk nog wel afgerond. Nieuwe werkzaamheden wil de gemeente pas beginnen als er een nieuw plan ligt voor het herstel van de wal- en kluismuren. Onlangs werd ook een gat in de fundering aangetroffen bij het herstel van een kluismuur aan de Kromme Nieuwegracht.

Een adviesbureau kwam onlangs met een rapport waaruit bleek dat de gemeente het herstel van de kademuren ernstig heeft onderschat. Het stadsbestuur trok er aanvankelijk 35,6 miljoen euro voor uit. Daar moest in 2017 12 miljoen euro bij en een jaar later nog eens 15 miljoen. 

Het gat in de fundering van de kluismuur aan de Kromme Nieuwegracht werd opgemerkt tijdens een duikonderzoek. De vaste zandlaag onder de fundering bleek deels verdwenen. Het gat wordt gedicht met zakken gevuld met betonietkorrels.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht