Volledig scherm
© ANP

Utrecht deelt zorgen over opzet wietproef

Utrecht is ontevreden over de beoogde opzet van het landelijk experiment met gereguleerde wietteelt. Wethouder Victor Everhardt (D66) zegt zich te herkennen in de aarzelingen en zorgen die onder meer de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft geuit over de opzet van de wietproef.

Utrecht – in het bijzonder Everhardt – is al jarenlang warm pleitbezorger van een experiment waarbij gemeenten de teelt van hennep kunnen toestaan. Maar nu na jaren lobbyen de overheid één uniform experiment wil toestaan in zes tot tien gemeenten in Nederland, is het plots onzeker of Utrecht wel wil meedoen onder de voorwaarden van het kabinet.

Eerder deze week kraakte Halsema de opzet van de proef. Zij ziet op dit moment niets in deelname aan het experiment vanwege te veel praktische obstakels. Zo heeft ze moeite met de voorwaarde dat alle coffeeshops in een gemeente verplicht mee moeten doen en wijst ze onder meer op het gebrek aan variaties in cannabissoorten.

De Utrechtse wethouder zegt zich te herkennen in ‘aarzelingen en zorgen’ elders in het land. „We zijn in VNG-verband echter nog in gesprek met het Rijk over de algemene maatregel van bestuur (wettelijke regels van de proef, red.). We wachten de uitkomst daarvan af en zullen die uitkomst beoordelen met het oog op wat voor Utrecht belangrijk is.”

Meerwaarde

Volgens Everhardt is het voor Utrecht belangrijk dat er een experiment komt ‘met een reële kans van slagen.’ „Ook moeten de experimenten een meerwaarde hebben voor de volksgezondheid, de leefbaarheid en veiligheid in de wijken.”

Utrecht telt momenteel elf coffeeshops, beduidend minder dan Amsterdam die met 166 de grootste coffeeshopgemeente van Nederland is.

Naast gesteggel met het kabinet over de voorwaarden van het experiment, is het ook nog de vraag of Utrecht straks wel bij de groep van zes tot tien gemeenten zit die mogen meedoen, áls ze dan nog wil. Eerst moeten afspraken gemaakt worden over de criteria van het experiment. Pas in een later stadium wordt de vraag gesteld welke gemeentes mee kunnen doen.

Onder het huidige gedoogbeleid is de verkoop van wiet door coffeeshops toegestaan, maar de inkoop en productie ervan niet. Een werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verklaarde in 2015 het huidige beleid ‘failliet’. Gemeenten zoeken vooral oplossingen om de teelt uit de handen van criminelen te halen en de controle op de kwaliteit van cannabis te vergroten. 

Volledig scherm
D66-wethouder Victor Everhardt. © Marnix Schmidt

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht