Volledig scherm
Wethouder Sport Paulus Jansen (tweede van rechts) reikte de Sportpenning uit aan Wilco van Schaik, die afscheid neemt als directeur van FC Utrecht. Van Schaik krijgt de Sportpenning voor zijn maatschappelijke verdiensten in de Utrechtse sportwereld. Rechts clubeigenaar Frans van Seumeren. © Angeliek de Jonge

Utrecht-directeur Wilco van Schaik krijgt sportpenning

Bij zijn afscheid als algemeen directeur van FC Utrecht heeft Wilco van Schaik (50) vanmiddag in de Galgenwaard de sportpenning van de gemeente Utrecht gekregen.

De penning werd hem na afloop van de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Vitesse overhandigd door wethouder Paulus Jansen (sport). Die noemde Van Schaik ‘een bewonderenswaardige vertegenwoordiger van Utrecht als sportstad’. In de sportpenning staat de volgende tekst gegraveerd: ‘Wilco van Schaik, buiten het veld dragende spelbepaler bij onze FC’.

Van Schaik reageerde vol trots op het eerbetoon. In zijn dankwoord betrok hij iedereen die er de afgelopen jaren keihard aan gewerkt heeft om FC Utrecht uit het dal te trekken. De stadspenning verraste hem. ,,Ik heb het graag gedaan, keihard werken voor een club die zo leeft als FC Utrecht. De club vreet energie, maar geeft mooie emoties. Niet alles wat ik heb gedaan is goed gegaan, ik ben kritisch naar mezelf, maar ik ben wel trots op veel van wat we hebben bereikt in de afgelopen zes jaar. Sportief gaat het prima, de mensen komen weer meer naar het stadion. Maatschappelijk is Utrecht een club die er toe doet in de regio.’’

Audrey di Tommaso, de weduwe van oud-speler David, prees de warmte waarmee Van Schaik haar begeleidde in de afgelopen jaren. ,,Je hebt David nooit gekend, maar dankzij jou hebben we ons altijd thuis gevoeld in Galgenwaard. Het waren prachtige ontmoetingen, we komen hier graag terug elk jaar. Daar danken we je enorm voor.’’

De in Breukelen woonachtige Van Schaik kondigde in januari al aan dat hij aan het einde van dit voetbalseizoen ‘na 5,5 tropenjaren’ zou stoppen. Hij verklaarde toen: ,,Bij mijn komst waren we technisch failliet. Nu heeft Utrecht dankzij al die mensen die keihard hebben gewerkt weer kleur op de wangen. Ik heb mezelf afgevraagd of ik dit nog vier jaar vol zou houden, het antwoord was: nee.’’

Het Utrechts gemeentebestuur kent de afzwaaiende FC-directeur de eervolle sportpenning toe voor zijn brede, maatschappelijke verdiensten in de Utrechtse sportwereld. Zo verbond Van Schaik verschillende sociale projecten en supporterszaken met elkaar. Hij maakte zich onder meer sterk voor het aanpakken van pestgedrag op de werkvloer, maakte stoppen met roken op de tribune onderwerp van gesprek, en hij zorgde voor een speciale tribune voor ouderen en blinden. 

Van Schaik zette bovendien samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis projecten op voor zieke kinderen, die leidden tot voor kinderen én spelers onvergetelijke ontmoetingen.

Paulus Jansen wees er ook op, dat onder leiding van Wilco van Schaik FC Utrecht investeerde in bewustwording bij supporters van consequenties van hun gedrag. Zo organiseerde hij een bezoek aan kamp Westerbork voor supporters om hen over antisemitisme na te laten denken. 

Maar sportief gezien is natuurlijk de belangrijkste verdienste van Wilco van Schaik dat FC Utrecht zich onder zijn leiding heeft verzekerd van een plek in de subtop. 

Clubeigenaar Frans van Seumeren roemde Van Schaik om zijn maatschappelijke betrokkenheid, het binnenhalen van belangrijke sponsors (Zorg van de Zaak en Tele2) en het samenstellen van de huidige technische staf. Het was de directeur die kwam met het idee om Erik ten Hag weg te kapen bij Bayern München II.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht