Volledig scherm
© ANP

Utrecht: doe als Amsterdam en stuur snorfiets de rijbaan op

GroenLinks en D66 in de Utrechtse gemeenteraad willen haast maken met het verplaatsen van de snorfiets van het fietspad naar de rijbaan. De coalitiepartijen voel zich gesterkt door cijfers uit Amsterdam.

In de hoofdstad is het aantal ernstige ongevallen met snorfietsers fors is gedaald sinds deze zijn verbannen naar de rijbaan. Volgens het Utrechtse GroenLinks-raadslid Thijs Weistra klinken de cijfers uit Amsterdam veelbelovend. ,,Het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan blijkt naast minder vieze uitstootgassen bij het fietsstoplicht, ook te leiden tot veiligere fietspaden en minder ongelukken met snorfietsen.’’

In de Utrechtse politiek wordt al langere tijd gepraat over het verplaatsen van de snorfiets. Een meerderheid is hier voor. Een besluit is nog altijd niet genomen door het college van burgemeester en wethouders omdat de hulpdiensten het niet zien zitten. Politie, brandweer en ambulancedienst vinden het snelheidsverschil met het andere wegverkeer te groot. 

De gesprekken tussen de hulpdiensten en de gemeente duren nog altijd voort. GroenLinks en D66 vragen zich in schriftelijke vragen aan het college af of de extra kennis uit Amsterdam niet doorslaggevend moet zijn om groen licht te geven voor het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht