Volledig scherm
De Neude tijdens Koningsdag. Dit jaar blijft het plein verstoken van feest. © Angeliek de Jonge

Utrecht doet geen concessies: Koningsdagfeesten op pleinen van de baan

De eindtijd van pleinfeesten tijdens Koningsdag verschuiven naar 20.00 uur is voor de gemeente Utrecht geen optie. Daarmee blijven veel Utrechtse pleinen tijdens Koningsdag definitief verstoken van feesten die door horecaondernemers werden georganiseerd. 

Het oprekken van de eindtijd van 18.00 naar 20.00 uur op 27 april zou betekenen dat gemeente en hulpdiensten een extra dienst op volle sterkte moeten inroosteren. Daarvoor is geen capaciteit en geld beschikbaar. Bovendien betekent langer doorgaan ook later beginnen met schoonmaken en dat zorgt weer voor overlast en hinder in de nacht. Bovendien zorgt langer feesten voor een langere afsluiting voor bewoners, bedrijven en openbaar vervoer.

‘Feestelijk en veilig’

,,Overlastgevend gedrag gerelateerd aan alcoholgebruik neemt ook juist in deze uren flink toe”, voegt burgemeester Van Zanen daar nog aan toe, in reactie op vragen van verschillende politieke fracties. ,,Bovendien maakt de combinatie met een uitgaansavond dat er geen sprake meer is van een ‘rustperiode’ op 27 april.” Verder benadrukt hij dat het doel is om Koningsdag ‘feestelijk en veilig’ te laten zijn voor alle bezoekers. ,,Het is jammer dat niet alle ondernemers zich in staat voelen maximaal gebruik te maken van de mogelijkheid om binnen het kader een evenement te organiseren op de aangewezen locaties en pleinen. We willen geen concessies doen aan de minimale eisen voor de veilige viering van Koningsdag.” 

Regeldruk

De ondernemers die afgelopen jaren feesten organiseerden op de Neude, het Stadhuisplein en het Domplein gaan dat dit jaar niet doen. Alleen op Janskerkhof en de Mariaplaats vinden feesten plaats. Volgens tientallen horecaondernemers is de regeldruk te hoog, waardoor ze veel moeten investeren en de uitgaven niet terugverdiend kunnen worden. Ook hekelen de ondernemers de verschillen in regels tussen horeca en supermarkten. Het college van burgemeester en wethouders zegt in gesprek te gaan met supermarktondernemers over de verkoop van alcohol.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht