Volledig scherm
Onthulling entreebord Humphrey Mijnals bij FAJA LOBI in Utrecht © Marco Gerling

Utrecht en Faja Lobi eren Humphrey Mijnals

Utrecht kent sinds vandaag een derde sportpark dat vernoemd is naar een beroemde voetballer uit de stad. Nadat Marco van Basten en Wesley Sneijder al hun eigen park kregen, heeft ook Humphrey Mijnals dat nu postuum. Zijn vrouw Marianne onthulde een bord met daarop de omhaal die Mijnals maakte tijdens zijn debuut in Oranje, waar hij bekend om werd.

,,Schema, schema”, klinkt het even na 12.30 uur met een Surinaams accent. ,,Ik moet zo naar de wedstrijd van FC Utrecht jongen.” Op het dak van IKEA spreekt een van de bezoekers met een gulle lach voorzitter Tom Bainathsah aan op het uitlopende wedstrijdschema. Alle aanwezigen zijn in afwachting van dat ene moment: de onthulling.

Bij de entree van het sportpark langs het Amsterdam Rijnkanaal prijkt de naam Humphrey Mijnals al op een gemeentelijk verwijsbord. Maar tijdens deze zeventiende editie van het toernooi dat vernoemd is naar de Surinaams sportman van de eeuw, wordt vandaag de naamsverandering officieel voor het sportpark aan de Aziëlaan.

Historisch

,,Het is een heel bijzonder en vooral ook historische dag”, zegt de voorzitter, terwijl de Surinaamse vlag wappert in de wind en het volkslied van dat land klinkt. ,,Ook omdat we zijn eigen toernooi voor het eerst spelen zonder Humphrey.” Drie weken geleden werd de naamgever gecremeerd, na zijn overlijden 27 juli, op 88-jarige leeftijd. 

De beroemde voetballer zorgt voor veel familie op het complex, waar hij zelf in juli afscheid nam van zijn clubgenoten. ,,Het is voor ons een soort reünie, ik zie heel veel familieleden die ik normaal zelden zie”, zegt Ileen Bakker, een nicht van de overleden Mijnals. Ook tijdens zijn leven bracht haar beroemde oom vele mensen samen, nadat hij in 1960 Suriname definitief verliet.

Volledig scherm
Entreebord sportpark Humphrey Mijnals © Marco Gerling

Voorzitter Bainathsah glundert van trots als hij een achterkkleinzoon van Mijnals het toernooi ziet aftrappen, gevolgd door een minuut stilte. Zijn glimlach wordt nog groter, als het nieuwe entreebord wordt onthuld naast de warme kunstgrasvelden. ,,Mooi”, zegt ook weduwe Marianne Mijnals, nadat ze het doek heeft verwijderd en het bord ter ere van haar man in hun woonplaats zichtbaar is.

Oranje

Haar man kwam in Utrecht uit voor Elinkwijk en DOS en speelde 45 interlands voor Suriname en 3 voor het Nederlands elftal. Tijdens zijn debuut voor Oranje maakte hij een wereldberoemd geworden omhaal. Aanwezigen laten hun tranen de vrije loop, bij het zien van die actie op het entreebord. Ze zoeken onderling troost en zeggen trots te voelen voor hun Humphrey Mijnals. Dé motivator van de vereniging FAJA LOBI is niet meer. Maar zijn naam leeft voor altijd voort binnen de club.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht