Volledig scherm
© ANP XTRA

Utrecht en Stichtse Vecht uiten zorgen bij minister over toename overlast Schiphol

De gemeentebesturen van Utrecht en Stichtse Vecht maken zich grote zorgen dat toekomstige uitbreiding van het vliegverkeer op Schiphol verregaande nadelige gevolgen heeft voor hun inwoners. 

De wethouders Viktor Everhardt (Utrecht) en Linda van Dort (Stichtse Vecht) hebben een brief gestuurd aan minister Van Nieuwenhuizen-Wijbenga, waarin zij het kabinet op het hart drukken bij het voorbereiden van de nieuwe Luchtnota niet voorbij te gaan aan de effecten op mens en milieu. „Sinds een aantal jaar is er vanuit onze regio een forse toename van het aantal meldingen van vliegoverlast te zien. Waar vliegtuigen van en naar Schiphol voorheen met een grote boog om onze agglomeratie heen trokken, wordt er nu met regelmaat dwars over dit zeer drukke woongebied heen gevlogen.”

Het gaat met name om bewoners die onder de aanvliegroutes van de Amsterdamse luchthaven wonen: in Maarssen, Maarssenbroek en Vleuten, De Meern. Een van de redenen van de toename van vliegbewegingen is een twee jaar geleden ingevoerde landingsprocedure, waarbij parallel wordt geland op de Aalsmeer- en Zwanenburgbaan. Vanuit veiligheidsoverwegingen schrijft deze procedure afwijkende vliegroutes voor die recht over de hierboven genoemde gebieden gaan, schrijven Everhardt en Van Dort.

Gezondheid van inwoners

Utrecht en Stichtse Vecht wijzen op de kwartaalrapportage van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol, waarin een substantiële toename van het aantal ‘Utrechtse meldingen en klachten’ valt te lezen. Beide gemeentebesturen vrezen dat meer vliegverkeer de gezondheid van hun inwoners aantast. „Zeer recentelijk is in een analyse van de GGD aangetoond dat veel meer mensen hinder ondervinden van luchtvaart dan eerder werd berekend. Mogelijke groei van de luchtvaart mag niet ten koste gaan van de volksgezondheid, de natuur, het milieu en het klimaat.”

Fractiewoordvoerder Maarten van Heuven van de Partij van de Dieren is blij met de actie van beide stadsbesturen. Zijn partij vroeg het Utrechtse college om zich uit te spreken richting Den Haag tegen de groei van de luchtvaartsector. „Nog meer vliegbewegingen brengen ons namelijk nog verder weg van het halen van de klimaatdoelen. Wij ontvangen steeds meer klachten van inwoners over de geluidsoverlast van vliegtuigen.”

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht