Volledig scherm
© ANP XTRA

Utrecht gaat lachgas op plekken in de openbare ruimte verbieden

Utrecht krijgt als een van de eerste gemeenten in Nederland de mogelijkheid om gebieden aan te wijzen waar het gebruik van lachgas wordt verboden. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond besloten.

Lachgas is populair onder jongeren, terwijl de veiligheidsrisico’s onduidelijk zijn. In de stad levert het gebruik van lachgas veel overlast op. De ampullen leiden tot vervuiling in de openbare ruimte. Een meerderheid in de raad besloot gisteravond het ‘hinderlijk gebruik van lachgas’ op te nemen in de algemene plaatselijke verordening. Het college van burgemeester en wethouders gaat de komende maanden kijken op welke plekken zo’n verbod kan worden toegepast en komt voor 1 oktober met een voorstel aan de raad.

Burgemeester Jan van Zanen, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, ontraadde voor de stemming het voorstel omdat er nog geen helderheid is op welke manier de landelijke regelgeving er uit gaat zien. De burgemeester wil daar liever op wachten. 

Minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus onderzoekt of een verbod op lachgas mogelijk is. Het middel is in 2016 van de lijst met geneesmiddelen gehaald waardoor het nu vrij verkrijgbaar is. Burgemeesters, onder wie Van Zanen, willen dat het weer onder de Geneesmiddelenwet valt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht