Utrecht geeft bruine beuk een warm welkom: ‘Oh, wat ben je al groot!’

videoOnder luid applaus is even voor 13.00 uur een bruine beuk op zijn plek gezet bij het Rosarium in Utrecht-Oost.  De twintig meter hoge boom vervangt de iconische 170 jaar oude rode beuk die vorige week is gekapt. Tientallen toeschouwers keken aandachtig toe naar de planting van de bruine beuk. ‘Oh, wat ben je al groot‘!

De nieuwe beuk wordt in de grond gezet.
Volledig scherm
De nieuwe beuk wordt in de grond gezet. © Mel Boas

Iedereen houdt zijn adem in als om tien voor half één de bruine beuk langzaam omhoog komt vanaf de dieplader waar hij al een paar uur ligt te wachten. Nog steeds stromen belangstellenden toe. De telescoopkraan tilt het gevaarte van veertien ton langzaam van de dieplader om hem met nauwkeurige precisie boven het gat te richten waarin hij straks in wordt geplaatst. 

  1. ‘Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen op Utrechtse Kanaalstraat’
    PREMIUM

    ‘Machoge­drag islamiti­sche cultuur zorgt voor verkeers­pro­ble­men op Utrechtse Kanaal­straat’

    De verkeersproblemen rond de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd. Het college van b en w, dat hiervan op de hoogte is gesteld, benadrukt juist dat óók uit het onderzoek blijkt dat bewoners de verkeersveiligheid in de wijk een ‘kleine voldoende’ geven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht