Volledig scherm
Winkelstraat de Steenweg in Utrecht. © Foto Ruud Voest

Utrecht groeit, populair bij Nederlanders, minder bij immigranten

Geen grote stad die zo hard groeit als Utrecht. Afgelopen jaar kwamen er bijna vijfduizend nieuwe Utrechters bij. Het is de enige van de vier grote steden waar meer Nederlanders naartoe verhuisden dan uit wegtrokken. Alleen onder buitenlanders is 030 weinig populair.

Utrecht blijft een groeistad, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Er worden hier meer baby’s geboren dan dat er mensen overlijden, er zijn meer vestigers dan vertrekkers en jaarlijks worden bijna vijfduizend baby’s geboren. Utrecht groeit met tachtig inwoners per week. Daarnaast blijft de stad onverminderd populair onder studenten. En deze nieuwe aanwas van studenten zorgt ervoor dat Utrecht groen is en blijft, zoals demografen het zo mooi kunnen zeggen.

Volgens Dick ter Steege van het CBS zit de Utrechtse groei in een paar factoren: ,,Utrecht is een jonge stad. Uit eerder onderzoek wisten we al dat er relatief veel jonge vrouwen wonen. En veel vrouwen betekent ook veel nieuwe kinderen. Daarnaast is de woningnood in andere steden vaak hoger. Het is niet makkelijk om een woning te vinden in Utrecht, maar nog altijd een stuk gemakkelijker dan in Amsterdam.’’

216 nieuwe immigranten

Ook opvallend: waar bij andere grote steden – Amsterdam, Rotterdam en Den Haag – vooral sprake was van groei door buitenlandse migratie, komen er in Utrecht nauwelijks nieuwe immigranten bij. Met een komen en gaan van mensen uit het buitenland blijft er onder aan de streep in Utrecht slechts een groei van 216 immigranten over. Waarom Utrecht zoveel minder aantrekkelijk voor deze groep is kan Ter Steege niet zeggen. Ruim een derde van de Utrechtse bevolking heeft een immigratieachtergrond. Dat is een stuk minder dan in de andere drie grote steden, waar meer dan de helft een immigratieachtergrond heeft. Ook in Utrecht is dit percentage de afgelopen jaren langzaam maar gestaagd gegroeid.

Quote

Zowel met het openbaar vervoer als de auto is Utrecht goed te bereiken en te verlaten

Ronald van Velzen, geograaf

Geograaf Ronald van Velzen noemt de gunstige ligging in het midden van het land als een belangrijke reden voor de groeicijfers. ,,Zowel met het openbaar vervoer als de auto is Utrecht goed te bereiken en te verlaten. Daarom is het bijvoorbeeld een uitstekende keuze voor stelletjes waarvan één van de twee niet in de stad werkt’’, vertelt Van Velzen. ,,Daarnaast zijn de vele Vinex-wijken rondom het stadshart, zoals in Leidsche Rijn, ontzettend in trek.” De stad Utrecht verwelkomde in september al haar 350.000ste inwoner en gaat ervan uit binnen tien jaar 400.000 zielen te tellen.

Maar de grootste groeier in de provincie is volgens het CBS onderzoek niet Utrecht, maar Vianen. Met 422 nieuwe inwoners is de stad afgelopen jaar ruim 2 procent gegroeid. In verhouding tot het aantal inwoners was de bevolkingsgroei in 2018 het sterkst in kleinere gemeenten in de buurt van de grote steden. Volgens het CBS heeft nieuwbouw in dit soort gemeenten ervoor gezorgd dat mensen makkelijker de grote stad verruilen voor een naastgelegen gemeente. Stichtse Vecht verloor, na jaren van groei, in 2018 juist inwoners.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht