Volledig scherm
© ANP

Utrecht: handmatige natelling bij verkiezingen vanwege softwareprobleem

#UtrechtKiestDe gemeente Utrecht gaat alsnog een handmatige natelling doen rondom het tellen van de stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat meldt RTL Nieuws.

In Nederland worden alle uitgebrachte stemmen handmatig geteld. Toch komt er een computer aan te pas, die met behulp van speciale software alle uitslagen van de stembureaus bij elkaar optelt. Uit onderzoek van RTL blijkt dat deze software te maken heeft met beveiligingslekken. In theorie zouden de uitslagen door hackers gemanipuleerd kunnen worden, concludeerden experts.

De gemeente Utrecht blijft de software te gebruiken om alle resultaten van de verschillende stembureaus bij elkaar op te tellen, maar er wordt ook een steekproef gedaan. Van drie willekeurig gekozen partijen worden alle uitgebrachte stemmen handmatig geteld. Als de handmatige uitkomst daarvan gelijk is met die van computer, lijkt het uitgesloten dat de computers zijn gemanipuleerd.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Aan de Vredenburg 17 opent vandaag de tweede Decathlon in de provincie Utrecht. Met in totaal 3000 vierkante meter en artikelen voor meer dan 65 verschillende sporten, is er voor ieder wat wils. Wethouder Klaas Verschuure is om 11.00 uur aanwezig bij de officiële opening. Klanten kunnen in deze Decathlon afrekenen met de Scan & Go App, en hebben dus geen kassa meer nodig. Ook kun je bestellingen binnen een uur laten thuisbezorgen en online bestelde artikelen binnen dezelfde tijd in de winkel ophalen. Vandaag worden er ook allerlei sportactiviteiten rond de winkel gehouden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht