Volledig scherm
Op het Joods Oorlogsmonument in Utrecht is een nieuwe steen geplaatst met een verwijzing naar een website. © Jim Terlingen

Utrecht herstelt fouten op Joods Oorlogsmonument online

De gemeente Utrecht heeft 69 fouten op het Joods Oorlogsmonument online hersteld. Ook is bij het monument een nieuwe steen geplaatst met een verwijzing naar de website.

Burgemeester Jan van Zanen geeft hiermee gehoor aan het onderzoek van amateur-historicus Jim Terlingen. Terlingen vond in 2016 na een steekproef tientallen fouten op het monument. Zo bleken drie slachtoffers na de oorlog nog te leven. 

Quote

Je doet hiermee recht aan de betreurens­waar­di­ge fouten die zijn gemaakt. Het monument verdient goed onderzoek

Historicus Jim Terlingen

Ook zijn in sommige gevallen geboortedata, familienamen, plaatsnamen en andere persoonsgegevens onjuist. Tot slot is er een nieuw slachtoffer ontdekt. Op het monument aan de Johan van Oldenbarneveltlaan bij het Spoorwegmuseum staan de namen van 1239 uit Utrecht gedeporteerde en door de nazi’s vermoorde Joden.

Terlingen reageert verheugd op de maatregelen die Van Zanen heeft getroffen. „Ik ben blij met de steen, de website en het gemeentelijke onderzoek. Het is een mooi bordje. Je doet hiermee recht aan de betreurenswaardige fouten die zijn gemaakt. Het monument verdient goed onderzoek.”

Op de aan het monument toegevoegde steen staat: ‘Over Joodse slachtoffers worden soms nieuwe feiten bekend. Op www.joodsmonumentutrecht.nl staan de meest actuele gegevens.’ Het gedenkteken werd op 29 oktober 2015 onthuld door Van Zanen.

Broddelwerk

Naast de aanvullingen en de correcties van 69 namen, staat op de site ook een link naar het onderzoeksverslag dat is uitgevoerd. Terlingen noemt dit verslag ‘broddelwerk’, omdat er veel slordigheden instaan en omdat verzuimd wordt te erkennen dat veel foute namen voorkomen hadden kunnen worden. 

„Voor de lijst van 1239 namen is een lijst gebruikt uit 2007 van het Joods Historisch Museum. In juni 2015 zijn de namen in het stenen monument gebeiteld. In de tussenliggende jaren is er niet echt onderzoek gedaan. Daarover wordt niets gezegd. De gemeente had in het rapport moeten erkennen dat er inschattingsfouten zijn gemaakt. Voor het realiseren van het monument is 180.000 euro beschikbaar gesteld. Dan verwacht je enig professionalisme.”

In het rapport schrijft de gemeente dat indien nodig namen weer worden aangepast. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht