Stadsecoloog Gitty Korsuize geeft de maat van de spleten aan.
Volledig scherm
Stadsecoloog Gitty Korsuize geeft de maat van de spleten aan. © Ruud Voest

Utrecht houdt bij bouw standaard rekening met vleermuizen en zwaluwen

Utrecht wil dat haar gebouwen zoveel mogelijk diervriendelijk en energieneutraal worden. 

Dat betekent dat ze bij nieuwbouw en/of renovatie van gemeentelijke panden rekening houdt met zwaluwen, mussen en vleermuizen, zodat die zich makkelijk kunnen huizen en nestelen. Daarnaast moeten de panden zelf energie opwekken, is het streven. Dat laatste kan door zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Of een combinatie van deze drie alternatieven voor gas en elektriciteit.

De nieuwe, gezamenlijke kleedruimte van voetbalvereniging Domstad Majella en FC Utrecht op sportpark Zoudenbalch heeft de primeur. Het gebouw, waar acht kleedkamers in zitten, heeft onder meer zonnepanelen op het dak en een vleermuiskast aan de gevel hangen. Voor de vleermuizen is ook nog plek om beschutting te zoeken onder de houten schotten, die op de eerste etage tegen de gevel zijn gemonteerd. Voor de gierzwaluw is bij de nieuwbouw van de kleedruimte rekening gehouden middels een spleet onder het dak.

Gezonde stad

Quote

De vleermui­zen hebben in de zomer veel voedsel nodig

Stadsecoloog Gitty Korsuize

Vleermuizen en zwaluwen zijn in de ogen van de gemeente belangrijk voor een gezonde en leefbare stad, maar zijn regelmatig het slachtoffer bij sloop van gebouwen waarin ze zich genesteld hebben. De beestjes eten insecten, kruimels en zaden uit tuinen. 

Het gebied rond Zoudenbalch heeft veel vleermuizen, vertelt stadsecoloog Gitty Korsuize. Met name in de zomer, wanneer de kraamperiode aanbreekt. ,,De vleermuizen hebben in die periode veel voedsel nodig. Dat vinden ze het best aan de rand van de stad.’’ In de winter trekken de vleermuizen juist weer naar de binnenstad.

De kraamperiode is inmiddels voorbij. Korsuize verwacht dat de nieuwe kast op Zoudenbalch dan ook op zijn vroegst dit najaar gebruikt gaat worden door mannetjes, die alvast een leuk ‘huisje’ zoeken voor een vrouwtje.

Kastjes

Utrecht heeft her en der al honderden kastjes voor vleermuizen, maar die hangen in bomen. Niet aan de gevel van gebouwen, aldus Korsuize. Op Zoudenbalch konden de kastjes niet meer in de nieuwbouw worden geïntegreerd. De bedoeling is dat dit in het vervolg wel gaat gebeuren, aldus de gemeente.

Op de plek van de nieuwe kleedruimte voor Domstad Majella en FC Utrecht stond eerst een groter gebouw. Doordat de nieuwbouw een etage in de hoogte is gegaan, heeft De FC een groter trainingsveld gekregen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht