Volledig scherm
Drukte in de Kanaalstraat in Utrecht © Marnix Schmidt

Utrecht intensiveert strijd tegen overlast rondom Kanaalstraat in Lombok

Goedkopere parkeertarieven, een hangplek voor de jeugd en meer levendige horeca. Het is een greep in de maatregelen om de omgeving Kanaalstraat in Utrecht aantrekkelijker te maken.

De belangrijkste maatregel - het instellen van eenrichtingverkeer in de Kanaalstraat - werd eerder al bekend gemaakt. De voorstellen komen grotendeels vanuit de buurt zelf, die wil dat de omgeving van de Kanaalstraat en aangrenzende Damstraat leefbaarder wordt. De winkeliers wilden daarnaast dat het parkeertarief in de garage Kop van Lombok het eerste uur zou worden verlaagd naar 1 euro, om meer winkelend publiek te lokken. Dat voorstel neemt het stadsbestuur niet over.

Wél komt er een ‘actietarief’. Hoeveel dit gaat worden, is nog niet bekend. De gemeente en winkeliersvereniging gaan nog overleggen over de periode en de hoogte van de tarieven.

Verder komen op de kruising Damstraat/Vleutenseweg twee extra bushaltes voor de kleine bussen tussen Lombok en de binnenstad (lijn 14 en 16). Het laden en lossen bij de winkels op de Kanaalstraat moet gestructureerder. Daarom komt er een experiment met het instellen van vaste tijden. 

Tussen het Moskeeplein en de Lombokstraat komen binnenkort twee nieuwe horecazaken. Daarnaast is er nog ruimte voor een derde zaak. Ook in het deel tot aan de J.P. Coenstraat mogen drie nieuwe horecazaken komen.

Overlast

Om de overlast van jongeren te verminderen, zijn inmiddels extra jongerenwerkers aan het werk gegaan. Er zijn acht jongeren begeleid naar een bijbaan en zes naar een stageplek. Ook zijn diverse sportactiviteiten georganiseerd. Aan de overkant van de Vleutenseweg, op het Wolff en Dekenplein, is er een ontmoetingsplek gekomen die gebruikt gaat worden voor bijeenkomsten en evenementen voor de buurt. 

Eerder was al bekend gemaakt dat overlastplegers vanaf 1 april een verbod krijgen om zich in Lombok-Oost te begeven. Het is één van de maatregelen waarmee gemeente, politie en Justitie de (drugs)overlast in de buurt willen verminderen en de veiligheid vergroten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht