Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Utrecht investeert in schoolzwemmen: 94 procent haalt het A-diploma

Door in de eerste week van de schoolvakantie extra lessen en intensieve begeleiding aan te bieden is de gemeente Utrecht er in geslaagd het aantal schoolzwemmende kinderen dat de basisschool verlaat met een A-diploma van 53 procent te verhogen naar 94 procent. En daar is wethouder Maarten van Ooijen van Sport maar wat blij mee.

,,Het is een heel mooi resultaat en we zijn er erg trots op,” zegt Van Ooijen. De wethouder van de ChristenUnie legt uit dat de gemeente Utrecht met geld dat beschikbaar is gekomen via het rijk extra lessen zijn gerealiseerd. ,,Er waren landelijk middelen beschikbaar voor onder meer de armoedebestrijding. Utrecht heeft dat geld geïnvesteerd in bijvoorbeeld de U-pas.” Op deze manier zijn extra zwemlessen mogelijk gemaakt.

Omdat Van Ooijen wil dat zoveel mogelijk kinderen die meedoen aan het schoolzwemmen ook daadwerkelijk een A-diploma hebben vooraleer zij de school verlaten, is er in de eerste week van de schoolvakantie een zwemcursus georganiseerd. ,,Extra lessen en intensieve begeleiding, zodat er langer de tijd is om kinderen echt vooruit te helpen,” aldus Van Ooijen. ,,En het resultaat mag er zijn. 94% van de schoolzwemmers heeft nu een A-diploma, terwijl 53% van hen aan het begin van het schooljaar nog geen enkel diploma had.” 

Volgens Van Ooijen zijn er in Utrecht ongeveer 1200 kinderen die mee doen aan het schoolzwemmen. Uit het laatste landelijke onderzoek dat is uitgevoerd, in schooljaar 2016/2017, bleek dat Utrechtse scholen ten opzichte van de drie andere grote steden achterblijven wat betreft deelname aan het schoolzwemmen. 

Landelijk

Volgens de gemeente Utrecht is dat vooral omdat het diplomabezit over het algemeen al hoog is. Vooral scholen waarvan het diplomabezit gemiddeld lager is worden gestimuleerd mee te doen aan het schoolzwemmen.  Vorig jaar bleek -landelijk gezien - dat van de de 11- tot 16-jarigen in Nederland drie procent geen zwemdiploma geeft. De rest heeft minimaal het A-diploma, blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut.

In een persbericht laat de gemeente weten dat het ook volgend schooljaar wil blijven investeren in het schoolzwemmen. ,,De Utrechtse zwembaden gaan ook aankomend schooljaar extra mogelijkheden bieden om het zwemdiploma in een jaar te halen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht