Volledig scherm
Volle terrassen in Utrecht © Angeliek de Jonge

Utrecht is snelst groeiende stad: in 2035 zijn er 425.000 Utrechters

Utrecht krijgt tot 2035 ruim 20 procent meer inwoners. Daarmee is Utrecht van de vier grootste steden de snelste groeiende stad van Nederland. Alleen Amsterdam komt in de buurt, met een groei van krap 20 procent. 

In Rotterdam en Den Haag stijgt het aantal inwoners met 15 procent. De grote steden zijn relatief jong en groeien vooral doordat er meer kinderen geboren worden dan er mensen overlijden. Ook hebben ze een grote aantrekkingskracht op immigranten, waaronder arbeidsmigranten uit de EU, expats en internationale studenten.

De hoofdstad krijgt er met ruim 150.000 inwoners in 2035 wel de meeste mensen bij. Daarmee telt de stad tegen die tijd een miljoen inwoners. Heel Nederland heeft dan naar verwachting 18,3 miljoen inwoners, 1 miljoen meer dan nu. Dit alles blijkt uit de bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Krimp

Vooral grote en middelgrote steden gaan groeien, net als randgemeenten rondom de grote steden. Tegelijkertijd is er een krimp in een op de vijf gemeenten. Deze gemeenten vergrijzen ook sneller dan de steden. Het gaat vooral om gemeenten in het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. 

Verder wonen steeds meer mensen alleen: in 2035 zijn dat er naar verwachting een half miljoen meer dan nu. Dat is bijna 20 procent van de bevolking, nu is dat ruim 17 procent. In Utrecht is het percentage alleenwonenden al hoog, vooral door de toestroom van studenten en werkende jongeren. Dit aantal zal verder stijgen door de vergrijzing.

Groei

De vergrijzing in Nederland zet door. Op dit moment is ongeveer 19 procent van de bevolking 65 jaar of ouder, in 2035 zal dat zijn opgelopen tot een kwart. De grote steden zijn minder vergrijsd dan de kleinere gemeenten, maar ook hier neemt de vergrijzing toe, van 13 naar 20 procent 65-plussers in 2035.

De prognosecijfers zijn altijd met onzekerheden omgeven. Maar ook als de bevolkingsgroei lager is dan verwacht, groeien de grote steden nog steeds. Bijna driekwart van de totale bevolkingsgroei vindt volgens de prognose plaats in de grote en middelgrote steden met ten minste 100 duizend inwoners.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht