Volledig scherm
Zomers plaatje van auto's aan een elektrische laadpaal. © Gemeente Utrecht

Utrecht krijgt als eerste superslimme laadpalen waar auto zowel kan op- als ontladen

De stad Utrecht krijgt ten minste 145 nieuwe laadpalen voor elektrische auto's. Deze innovatieve laadpalen kunnen auto’s zowel op- als ontladen. Dat laatste is nieuw en betekent dat de palen het mogelijk maken om zonne-energie op te slaan om later te gebruiken. 

Stadsbewoners met een elektrische auto kunnen een aanvraag voor een laadpaal bij de gemeente doen. Die bepaalt vervolgens op basis van de hoeveelheid aanvragen en op de intensiteit van het gebruik van de huidige palen, hoeveel laadpalen er geplaatst gaan worden en waar. Met een app moeten de gebruikers in de toekomst kunnen zien waar er in hun buurt een beschikbare paal staat. 

Laden en ontladen

De slimme laadpalen komen uit de stal van LomboXnet, in opdracht van de gemeente Utrecht. LomboXnet plaatste eerder 7000m2 aan zonnepanelen op 25 schooldaken in de stad en een aantal slimme laadpalen in de Utrechtse wijk Lombok. De afgelopen jaren heeft het bedrijf met verschillende partijen de technologie in deze laadpalen ontwikkeld. 

„Die technologie maakt het dus mogelijk de auto’s op te laden, maar ook om ze te ont-laden”, vertelt Robin Berg van LomboXnet. „Dat betekent dat er in de batterij van de auto zonne-energie kan worden opgeslagen. Mensen denken weleens dat er maar weinig energie in zo’n batterij kan, maar dat klopt niet: een autobatterij is zo groot dat het een gemiddeld huis in Utrecht twee weken lang van stroom kan voorzien.”

Volle ‘tank’ voor 13 euro

Ook fijn: De laadpalen kunnen op hoog vermogen laden, wat betekent dat de autobatterijen snel vol zitten. En wat het een elektrisch autorijder kost? De gemeente zorgt voor de paal, als gebruiker betaal je 33 cent per kWh. Berg: „In een batterij van een elektrische auto kan gemiddeld 40 kWh, wat betekent dat volladen zo’n 13 euro kost.”

Volgens de gemeente Utrecht gaat het aantal elektrische auto’s de komende jaren sterk toenemen. De verwachting is dat er eind 2019 zo’n 500 tot 600 publieke laadpalen in de stad zullen staan. De eerste palen zullen in maart of april geplaatst worden. Wil jij zo’n laadpaal in je buurt? Klik hier.

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht