Utrecht krijgt grootste distributiecentrum UPS van Nederland

VideoPakketdienst UPS opent vandaag zijn grootste sorteer- en distributiecentrum in Nederland op Lage Weide in Utrecht. Hier komen iedere dag enorme hoeveelheden pakketjes binnen. Deze worden zowel door mensen als door computers gesorteerd en de goede kant op gestuurd.

Volledig scherm
Rinze van Wieren, Head of Operations bij UPS, in het nieuwe distributiecentrum van UPS in Utrecht. © Koen Laureij

Het distributiecentrum in Utrecht is niet nieuw, maar heeft wel een grote gedaanteverandering ondergaan. Door de groeiende markt van de internetaankopen was het volgens Rinze van Wieren, Head of Operations bij UPS, hard nodig om de boel aan te pakken. ,,We zien dat de markt groeit. Vroeger kwam bijvoorbeeld 80 procent van de pakketjes van bedrijven, tegenwoordig is dat nog maar de helft. De rest komt gewoon van particulieren."

UPS ontvangt pakketjes vanuit de hele wereld. Om de bergen dozen, zakken en enveloppen aan te kunnen, wordt er in het vernieuwde centrum ook een hoop geautomatiseerd. Zo komt er een scan die precies aangeeft in welk vakje de envelop gelegd moet worden, zodat deze naar het juiste adres wordt gestuurd. Het in vakken leggen gebeurt dan weer niet door een computer.

Volgens Van Wieren zorgt de automatisering er niet alleen voor dat alles veel sneller en gestroomlijnder gaat, maar ook voor nieuwe banen en meer te vergeven uren. Er kunnen nu namelijk veel meer pakketjes worden aangepakt, waar óók de hulp van de sorteerders bij nodig is. 

De sorteerders zorgen bijvoorbeeld dat pakketjes die verkeerd geadresseerd zijn - en dat gebeurt volgens Van Wieren nogal eens - toch bij de goede eigenaar terechtkomen. Zij googelen dan de naam van de persoon of het bedrijf om toch de goede postcode te vinden of ze vinden een telefoonnummer en plegen even een belletje. Dat kunnen computers vooralsnog niet zelf. 

240 man

Quote

Vroeger kwam 80 procent van de pakketjes van bedrijven, tegenwoor­dig is dat nog maar de helft. De rest komt van particulie­ren.

Rinze van Wieren

Er werken op dit moment zo'n 240 man voor UPS Utrecht. Ongeveer de helft hiervan rijdt in de welbekende bruin met gele autootjes en brengt de pakketjes rond. Een kwart werkt 's ochtends om de pakketjes binnen te halen en te sorteren, een ander kwart werkt 's avonds om alles te versturen. Een ander klein deel zit op kantoor.

UPS wilde in Utrecht niet alleen zijn grootste, maar ook  zijn meest duurzame distributiecentrum van Nederland hebben. Daarom zijn er zonnepanelen op het dak gelegd. Deze moeten de stroom voor 27 huishoudens gaan opwekken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht