Volledig scherm
© anp

Utrecht krijgt mogelijk twee islamitische middelbare scholen

Utrechtse kinderen kunnen mogelijk vanaf volgend jaar naar een islamitische middelbare school. Liefst twee organisaties proberen zo snel mogelijk zo’n school van de grond te krijgen.

De stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht wil in november een aanvraag indienen bij het ministerie van Onderwijs. De stichting, die nu twee basisscholen heeft in de stad, denkt dat de animo voor een islamitische middelbare school ‘groot’ is. „We krijgen regelmatig vragen van ouders of we ook een middelbare school zouden willen opzetten”, zegt bestuurslid Farouk el Kodady. „We denken dat de tijd nu rijp is.”

De afgelopen jaren is een aantal keer tevergeefs geprobeerd in Utrecht een islamitische middelbare school van de grond te krijgen. Elke keer werd de aanvraag afgewezen, omdat de overheid berekende dat zo’n school te weinig leerlingen zou trekken. El Kodady is ervan overtuigd dat het nu wél lukt. „Er zijn in Utrecht genoeg potentiële leerlingen. Zeker sinds we deze zomer onze nieuwe basisschool Al Arqam zijn begonnen.” Hij weet nog niet of zijn stichting een zelfstandige middelbare school wil opzetten of een dependance wil openen van de Rotterdamse islamitische school Avicenna. „Dat is een school die op onze lijn zit. En het voordeel van een dependance is dat je al vanaf honderd leerlingen kan beginnen.”

Exact hetzelfde plan

Saillant is dat de ándere islamitische middelbare school in Nederland, het Cornelius Haga in Amsterdam, exact hetzelfde van plan is. De school is een enquête begonnen naar de animo onder Utrechtse ouders voor een nieuwe middelbare school. Bij het Cornelius Haga was niemand bereikbaar om een toelichting te geven op de plannen. 

De Amsterdamse school opende vorig jaar na veel juridisch getouwtrek de deuren. Het ministerie van Onderwijs zag geen heil in de school, omdat er ‘geen vertrouwen is in een veilige en goede school als die wordt opgericht door dit bestuur’. Het grootste bezwaar was dat een van de ex-bestuursleden (het Haagse raadslid Abdoe Khoulani) zich op Facebook positief had uitgelaten over terreurorganisatie IS. Na de uitspraak trokken op voorhand diverse moslimorganisaties én de besturen van islamitische basisscholen in Amsterdam de handen af van het Haga. Ze adviseerden kinderen niet naar de school te sturen. Desondanks trekt het Cornelius Haga toch relatief veel leerlingen.

Teleurgesteld

Het Utrechtse Islamitische Schoolbestuur is ‘teleurgesteld’ dat de Amsterdammers geen contact hebben gezocht over hun plannen. „Wij zijn al een tijdje in gesprek met de gemeente Utrecht over de nieuwe school”, zegt El Kodady. „Het is jammer dat ze ons nu mogelijk gaan beconcurreren. Daar wordt niemand beter van.” Volgens El Kodady staat zijn stichting voor een ‘gematigde’ vleugel van de islam. „Ik weet niet precies hoe dit bij de school in Amsterdam is.”

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat weten op de hoogte te zijn van de twee plannen. „Het initiatief uit Amsterdam heeft ons via sociale media bereikt. Met de Stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht hebben we binnenkort een gesprek. Overigens moet de aanvraag bij het ministerie worden gedaan. Wij gaan uiteindelijk alleen over de huisvesting.” Volgens hem is er nog geen zicht op een mogelijke locatie voor de school.

De aanvraag voor een nieuwe school moet in november bij het ministerie van Onderwijs zijn ingediend. Dat besluit in een later stadium of die aanvraag wordt toegewezen. Als de gemeente Utrecht een geschikte locatie beschikbaar heeft, zou de school al in augustus volgend jaar open kunnen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht