Volledig scherm
Op het stadhuis komen zonnepanelen te liggen © Moreno Le Loux

Utrecht krijgt zonnepanelen op het stadhuis

De gemeente Utrecht gaat zonnepanelen op het dak van het stadhuis laten leggen. Eerder leek dat niet mogelijk, maar nu blijkt dat het op de binnendaken wel kan. Daardoor krijgt het stadhuis na de renovatie energielabel B. 

Omdat het stadhuis een Rijksmonument is, mag het beeld van het stadhuis niet aangepast worden: de panelen mogen vanaf de straat niet zichtbaar zijn. Alleen op de binnendaken, die omgeven worden door andere daken, komen zonnepanelen, in totaal zo'n tweehonderd vierkante meter. Met de opbrengst kunnen zo'n tien gezinnen een jaar lang van stroom voorzien worden.

De zonnepanelen kunnen zonder schade aan het dak geplaatst en verwijderd worden. Onder de dakpannen wordt een stysteem aangerbacht waarbij het water voor de spoelkeuken verwamrd wordt. 

D energielabels voor monumentale panden is anders dan voor gewone huizen. Naast de duurzame waarde wordt ook de monumentale waarde meegenomen in de berekening. Het stadhuis had label G en zou na de renovatie een C krijgen, maar dat wordt nu label B. Wethouder Victor EVerhardt spreekt van ’een bijzondere prestatie’.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht