Volledig scherm
Lodewijk en Ilse hingen hun slotje aan de brug en gooiden de sleutel weg. © AD, Shody Careman

Utrecht loopt warm voor liefdesslotjes

UtrechtSteeds vaker hangen verliefde stelletjes 'liefdesslotjes' aan bruggen in Utrecht. Zo ook aan de Hogeweidebrug op de Vleutenseweg. Het zijn doodgewone slotjes, soms met tekst, vastgeklikt aan de brug. Zo hangt er een slotje met B&W forever erop, naast een verroest gouden slotje met Eddy erin. Dat meldt AD Utrechts Nieuwsblad.

Het fenomeen dat in de jaren '80 voor het eerst werd gesignaleerd in Hongarije, heeft zich over de hele wereld verspreid. De beroemdste brug vol slotjes, de Pont des Arts in Parijs, bezwijkt bijna door liefde, omdat de brug het gewicht van de liefdesslotjes niet kan houden.Lodewijk Rondeboom bezocht deze brug ook met zijn vriendin Ilse. Terwijl zij samen over de brug liepen, vroegen zij zich af of Utrecht niet ook zo'n brug bezit. Vier maanden later hingen zij samen een liefdesslotje aan de Hogeweidebrug.

'Samen klikten we het slotje op Ilse's verjaardag vast aan de brug. De sleutel gooiden we in het Amsterdam-Rijnkanaal,' vertelt Lodewijk. Erna dronken ze aan het water nog een glas champagne. 'Toen heb ik Ilse ten huwelijk gevraagd. Het was heel leuk en romantisch. 'Het gouden slotje zonder tekst hangt er nog steeds. 'Dit was toen het vierde slotje aan de brug. Het is heel leuk dat mensen slotjes erbij hangen,' zegt Lodewijk. Op andere bruggen zijn de liefdesslotjes ook gespot. Aan de Krommerijnbrug bij Ledig Erg hangen er nu twaalf. De gemeente zal ze niet weghalen. 'Wij zien geen aanleiding om de slotjes te verwijderen. Pas als er aan de brug wordt gewerkt of geschilderd, moeten de slotjes daarvoor wijken,' zegt woordvoerder Marijn van Est van de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht