Volledig scherm
De polder Rijnenburg ten zuid-westen van Utrecht. © Marnix Schmidt

Utrecht maakt wens toekomst Rijnenburg vandaag bekend

GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk komt deze ochtend met een voorstel naar buiten voor het energielandschap in de polder Rijnenburg, het gebied tussen De Meern en IJsselstein. Het onderwerp ligt politiek erg gevoelig, omdat er kans is dat er windmolens komen, die al dan niet op termijn gecombineerd moeten worden met woningbouw.

Tijdens een rumoerig verlopen participatieproces, zijn er de afgelopen maanden in opdracht van de gemeenteraad zes scenario’s uitgewerkt voor de toekomst van de polder. Het gebied in de hoek van de A12 en A2 is nu nog een open weidelandschap, maar de stad wil de polder de in ieder geval de komende 15 jaar benutten om op grote schaal energie op te wekken met zon én waarschijnlijk ook wind.

Energielandschap

De gemeenteraad heeft het college vorig jaar opdracht gegeven om te zorgen dat initiatiefnemers met belanghebbenden meerdere scenario’s ontwerpen voor het energielandschap. Van Hooijdonk zei gisteravond in een commissievergadering dat het college van burgemeester en wethouders woensdagochtend zelf met het langverwachte voorkeursscenario naar buiten komt.

In de wandelgangen wordt aangenomen dat dit een scenario zal zijn waarbij er in het noorden van de polder ruimte wordt gemaakt voor de plaatsing van windmolens én zonnepanelen. Het zuiden wordt waarschijnlijk ongemoeid gelaten, zodat op dit stuk de mogelijkheid om vanaf 2030 gefaseerd te beginnen met woningbouw (nog) niet onmogelijk wordt gemaakt.

Woningbouwlocatie

Echter een definitieve visie of besluit om in de polder al dan niet woningen te gaan bouwen, staat los van het collegevoorstel over het energielandschap. De stad buigt zich de komende maanden in het kader van de zogenoemde Ruimtelijke Strategie Utrecht, in samenwerking met de regio, over de vraag of Rijnenburg na 2030 óf later als belangrijke woningbouwlocatie aangewezen moet worden.

Het debat over de toekomst van het energielandschap zal de komende maanden op het scherp van de snede gevoerd worden. In de oppositie zijn onder meer de VVD en de PVV fel tegen de komst van windmolens. Coalitiepartijen GroenLinks en ChristenUnie zijn voorstander van windmolens in Rijnenburg, maar D66 houdt officieel nog alle opties open.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht