Volledig scherm
De Luitspeler uit 1622 van de Utrechtse caravaggist Dirck van Baburen. De afbeelding verschijnt op een blinde muur van een flat aan de Spaaklaan in Kanaleneiland in Utrecht. Collectie Centraal Museum, Utrecht. © Ernst Moritz

Utrecht Marketing: Eerste muurschildering van caravaggist in Kanaleneiland hopelijk half december klaar

Utrecht Marketing hoopt dat de eerste metershoge muurschildering van een Utrechtse caravaggist op een zijgevel van een flatgebouw in Kanaleneiland half december klaar is. 

Quote

De regen zorgt voor problemen. We zijn afhanke­lijk van het weer. We hopen dat de schilde­ring half december klaar is

Sebastiaan Weijmans, Utrecht Marketing

Als de provincie Utrecht geld beschikbaar stelt, volgen nog twee muurschilderingen, in Overvecht en Lombok.

Volgens woordvoerder van Utrecht Marketing Sebastiaan Weijmans zijn muurschilders van De Strakke Hand vorige week begonnen met het aanbrengen van De Luitspeler van Dirck van Baburen aan de Spaaklaan in Kanaleneiland. ,,De regen zorgt voor problemen. We zijn afhankelijk van het weer. We hopen dat de schildering half december klaar is, wanneer de expositie over de caravaggisten in het Centraal Museum geopend wordt.’’

Het streven is om in totaal drie muurschilderingen te maken, om daarmee (wijk)bewoners te attenderen op de expositie. ,,Of er ook afbeeldingen komen in Lombok en Overvecht is nog onzeker. Dat is afhankelijk van de financiële mogelijkheden. De provincie Utrecht moet een subsidieaanvraag nog honoreren. De kans daarop is reëel. We hopen er snel meer duidelijkheid over te krijgen’’, zegt Weijmans.

Over de muurschilderingen ontstond eind november enige commotie nadat de fractie van Denk vragen had gesteld over het religieuze karakter. In reactie daarop liet manager van Utrecht Marketing Ronald Besemer weten dat er doelbewust is gekozen voor niet-religieuze afbeeldingen van de Utrechtse caravaggisten. ,,We willen niemand kwetsen en daar is rekening mee gehouden.’’ In antwoord daarop spraken de VVD en de PVV over ‘zelfcensuur’ van Utrecht Marketing.

Caravaggio en Europa

De grote tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa, is voor het publiek vanaf 16 december te bezichtigen. Voor het eerst komt er een topstuk van Caravaggio, De Graflegging van Christus, dat zelden wordt uitgeleend door het Vaticaans Museum, naar Nederland. Het altaarstuk is vier weken lang te zien. De tentoonstelling wordt zaterdag 15 december geopend door koning Willem-Alexander.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht