Volledig scherm
© ANP

Utrecht noemt uitsluiting landelijke wietproef een ‘gemiste kans’

Utrecht mag niet meedoen met de landelijke wietproef, waarbij er in tien gemeenten geëxperimenteerd wordt met de teelt en verkoop van cannabis onder toezicht van de staat. Utrecht meldde zich als enige grote stad aan om deel te nemen aan de proef.

Eerder werd als bekend dat de grote steden niet mee konden doen aan de proef omdat zij zelf al aangaven dat niet alle coffeeshops uit de gemeente mee konden doen. De gemeente Utrecht zag, ondanks dat de stad niet bij de tien genomineerden hoorde, toch nog ‘aanknopingspunten’ om deel te nemen aan de proef. De adviescommissie voor de wietproef riep het kabinet op om Utrecht toch mee te laten doen omdat de uitkomst van belang kan zijn voor de grote steden. 

Rol

De afgelopen maanden werd het kabinet dan ook vanuit verschillende partijen verzocht om Utrecht toch mee te laten doen, maar ondanks de verzoeken is Utrecht nu definitief uitgesloten. Wel heeft minister Grapperhaus toegezegd dat Utrecht een rol zal krijgen in de adviescommissie. 

De gemeente noemt de uitsluiting een ‘gemiste kans’ en vreest voor de representativiteit en de kwaliteit van de wietproef als er geen grote stad meedoet. Ook laat het college weten het jammer te vinden voor de recreatieve cannabisgebruikers in de stad. ,,Graag hadden wij Utrechters die cannabis willen gebruiken de mogelijkheid geboden een product van bekende kwaliteit en samenstelling en met zo min mogelijk kans op gezondheidsschade aan te schaffen. Deze gelegenheid zal er nu niet zijn. Vanuit het oogpunt van volksgezondheid is dit een teleurstellende uitkomst.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht