Kristy Spruijt kan met haar kinderen niet veilig oversteken. Noodgedwongen fietst ze door rood, wat volgens haar veiliger is.
Volledig scherm
Kristy Spruijt kan met haar kinderen niet veilig oversteken. Noodgedwongen fietst ze door rood, wat volgens haar veiliger is. © Ruud Voest

Utrecht onderzoekt andere varianten voor fietsstraat door Rijnsweerd

Het doortrekken van de Cicerolaan voor fietsers richting Utrecht Science Park is geen uitgemaakte zaak. Verkeerswethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) laat ook andere varianten door de wijk Rijnsweerd onderzoeken.

Vorig najaar ontstond ophef in Rijnsweerd toen Van Hooijdonk bekendmaakte de drukke oversteek bij de Platolaan en de Weg tot de Wetenschap te willen ontlasten door fietsers over de Cicerolaan te leiden. Bewoners deden de alternatieve route af als een ‘schijnoplossing’, omdat fietsers van en naar voetbal- en hockeyclub Kampong en naar Amelisweerd daar geen gebruik van zullen maken. Een ander bezwaar is dat de Cicerolaan te smal is voor een fietsstraat.

Van Hooijdonk zei vanmiddag in de commissie stad en ruimte dat de komende tijd meerdere alternatieve fietsroutes worden onderzocht. Hierbij wordt ook gekeken naar het verbreden van het fietspad aan de noordkant van de Weg tot de Wetenschap. Bewoners zien deze oplossing wel zitten. Voor verbreding van het fietspad moeten wel bijna dertig bomen worden gekapt of verplaatst. De wethouder zegde toe de laatste mogelijkheid te onderzoeken.

Een verzoek van bewoners om een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van de kruising van de Platolaan met de Weg tot de Wetenschap te houden, komt er niet. Mede door de komst van de tram vinden zij kruispunt onveiliger geworden. Volgens de wethouder is er al gekeken naar de veiligheid van de drukke oversteek. Er zijn ook maatregelen genomen. 

,,Als iedereen zich aan de stoplichten houdt, is er niet zoveel aan de hand’’, aldus de wethouder. De komende tijd gaan ambtenaren van de gemeente wel een paar keer een zogenoemde schouw houden om te zien hoe het verkeer doorstroomt op het kruispunt. Ook worden er gesprekken met bewoners gevoerd. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht