Volledig scherm
Loden waterleiding © AD

Utrecht overspoeld met vragen over lood in drinkwater, extra controle van leidingen bij scholen en kinderdagverblijven

Utrechters maken zich grote zorgen over de risico's van lood in hun drinkwater. De afgelopen weken is de gemeente overspoeld met vragen van inwoners en organisaties. De stad gaat de komende weken alle gebouwen waar kinderen in verblijven controleren op de aanwezigheid van loden waterleidingen.

Lood in het drinkwater is schadelijk voor de gezondheid, met name voor zwangere vrouwen, baby's en jonge kinderen. Lood kan bij kinderen het zenuwstelsel verstoren, waardoor het IQ lager wordt. Ook is er kans op nierproblemen.

De media-aandacht voor loden waterleidingen zorgt ervoor dat er veel vragen binnenkomen bij de gemeente. Daarom is er op de website een bericht geplaatst met meer informatie en wordt er de komende weken extra onderzoek uitgevoerd in de stad. In alle basisscholen of kinderdagverblijven die voor 1960 zijn gebouwd vinden controles plaats. Met een watermonster wordt onderzocht of in de oude leidingen lood aanwezig is.

Scholen

Bij elkaar gaat het om grofweg 20 panden van de gemeente waar kinderen verblijven, bijvoorbeeld vanwege huisvesting van een opvang, scouting, dagverblijf of school. Nog eens ongeveer 50 schoolgebouwen telt Utrecht die ook voor 1960 zijn gebouwd en in bezit zijn van schoolbesturen. Ook deze panden worden na overleg extra gecontroleerd.

Waar nodig vervangt Utrecht leidingen of vraagt het aan schoolbesturen om dit te laten doen. Verder worden de woningcoöperaties in de stad geattendeerd op het vervangen van eventuele loden drinkwaterleidingen in panden die bij hen in beheer zijn. De kans is volgens de gemeente klein dat grootschalige vervanging nodig is, omdat de panden afgelopen 60 jaar meestal al eens zijn gerenoveerd.

Aandacht

Voor loden leidingen is momenteel veel aandacht in heel Nederland. In Utrecht zijn ook al politieke vragen gesteld over de kwestie. Lood is vroeger algemeen gebruikt voor drinkwaterleidingen. In de leidingen kunnen kleine looddeeltjes loslaten en in het drinkwater komen. Teveel lood kan leiden tot verlaging van de intelligentie. 

Vanwege de risico’s mag de concentratie lood in drinkwater maximaal 10 microgram per liter zijn. Die norm is alleen haalbaar als loden leidingen vervangen worden. Ongeboren baby's, zuigelingen en kinderen tot en met 6 jaar zijn veel gevoeliger voor lood dan oudere kinderen en volwassenen.

Vervangen

De waterleidingbedrijven in Nederland zijn verantwoordelijk voor de vervanging van de loden leidingen tot de voordeur. Vrijwel al deze leidingen zijn al vervangen. Maar huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het vervangen van loden drinkwaterleidingen in hun huis.

Via een test op de site van waterleidingbedrijf Vitens is te controleren of een woning loden leidingen heeft. Later dit jaar volgt een landelijk plan van de regering om alle loden leidingen in het land te vervangen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht