Volledig scherm
De gemeente Utrecht wil het bijzondere Chinese behang uit landhuis Oud Amelisweerd elders bewaren. © Stephan Vanfleteren

Utrecht overweegt Chinees behang weg te halen uit Oud Amelisweerd

De gemeente Utrecht gaat onderzoeken of het bijzondere Chinese behang verwijderd kan worden uit landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik. 

Dat zou de toekomstige exploitatiemogelijkheden van de historische buitenplaats flink verruimen. Het behang zou dan elders, mogelijk in het Centraal Museum, bewaard moeten worden.

Het college van b en w schrijft dit in antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van D66. Na het faillissement van de stichting Museum Oud Amelisweerd, vorig jaar, wordt gezocht naar een nieuwe bestemming. De Stichting Kunstuitleen Utrecht (SKU) mag vanaf 1 maart tijdelijk zijn kunstcollectie in het landhuis tentoonstellen.

Utrecht erkent nu dat de vereiste klimatologische omstandigheden een beletsel vormen voor een bestemming in een museum. Bij de restauratie is een klimaatinstallatie aangebracht die het pand op de juiste relatieve vochtigheid houdt. Dit schept dan wel een ideaal klimaat voor de unieke behangsels, maar zorgt niet voor een aangenaam en langdurig verblijf voor museumbezoekers. ‘We zijn ons er terdege van bewust dat deze omstandigheden de exploitatiemogelijkheden van het pand aanzienlijk beperken’, schrijft het gemeentebestuur.

Alle opties open

Bij het zoeken naar een nieuwe exploitant wil het college nog wel alle opties onderzoeken. Zowel de mogelijkheid dat de behangsels in het pand blijven als de mogelijkheid om ze elders op te slaan. Bij het onderzoek zullen ook de financiële consequenties worden meegenomen. Het college antwoordt bovendien dat er op ambtelijk niveau inmiddels gesprekken zijn geweest met het Centraal Museum over de toekomst van het Chinese behang.

Sinds 2014 was Museum Oud Amelisweerd (MOA) gehuisvest in de gerestaureerde buitenplaats. Gehoopt werd publiek te trekken met werken van de vorig jaar overleden kunstenaar Armando in combinatie met het bijzondere Chinese behang. Maar al vanaf het begin verkeerde het museum in grote financiële problemen. Op 14 augustus 2018 verklaarde de rechter de stichting Museum Oud Amelisweerd, dat de collectie van Armando beheerde, failliet. Sindsdien is de eigenaar, de gemeente Utrecht, op zoek naar een nieuwe huurder.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht