Utrecht Skate Parade hoopt op meer deelnemers uit regio

VideoMet de populaire 3FM-dj Sander Hoogendoorn voorop op de muziekauto gaat vrijdagavond het 18de seizoen van de Utrecht Skate Parade van start.

Het eerste parcours loopt volgens traditie door de stad. De Utrecht Skate Parade hoopt dit jaar op nog meer deelnemers uit de regio.

Volledig scherm
Sfeerbeeld van de lange stoet tijdens Utrecht Skate Parade van vorig jaar. © Marko de Klerk

Bestuurslid en ervaren skater Remy Bernard zegt dat er dit seizoen 21 tochten gepland zijn tussen 11 mei en 28 september. Elke vrijdagavond vertrekt de stoet vanaf het Lucasbolwerk. Het parkje voor de Stadsschouwburg is ook de finishplaats. Er worden tussen 300 en 500 deelnemers verwacht. Bij slecht weer gaat de skatetocht niet door, omdat het dan te gevaarlijk is.

De Utrecht Skate Parade is in 2000 begonnen. ,,Met een groepje vrienden reden we in 1999 een tochtje door de stad. Een jaar later werd het een professioneel evenement in samenwerking met de gemeente’’, aldus Bernard. Hij verklaart de populariteit van het evenement door de sfeer. ,,De Skate Parade is een sportief evenement waarmee de deelnemers hun weekend beginnen. De sfeer tussen de deelnemers is geweldig. Nieuwe skaters vinden snel aansluiting bij de groep.’’

Kasteel de Haar

De gemiddelde afstand van een tocht is tussen de 20 en 25 kilometer. Elke week wordt er een nieuwe route gereden. Populaire tochten zijn de Roze skate, gepland op 22 juni, in samenwerking met het Midzomergracht Festival en de route langs Kasteel de Haar, dit jaar op 6 juli.

Volledig scherm
Deelnemers skaten een tocht van de Utrecht Skate Parade in 2017. © Marko de Klerk

,,We willen graag zo groot mogelijk worden met de Utrecht Skate Parade’’, licht Bernard toe. ,,We hopen op meer deelnemers uit de regio. Vorig jaar zijn we begonnen met het verhuren van skates en beschermende kleding. Zo breiden we het evenement uit.’’

Deelnemers moeten skatevaardig zijn. Dat houdt in dat ze moeten kunnen remmen en beschermende kleding moeten dragen. Ook dit jaar komt er skateles waarin remtechnieken geleerd kunnen worden en vrijwilligers tips geven om veilig door de stad te rijden. Voor de skateparade geldt geen snelheidslimiet. ,,Al achttien seizoenen rijden we hetzelfde tempo. Daar verandert niks aan. De snelheid ligt gemiddeld tussen 18 en 22 kilometer/per uur. Helemaal achteraan de stoet rijden verkeersregelaars om een eventuele uitstapper veilig naar het fietspad te brengen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht