Volledig scherm
© ANP

Utrecht slaat linksaf, maar voor kneiterlinks miste GroenLinks steun

CommentaarNa een kleine twee maanden praten met bewoners en professionals, en onderhandelen met elkaar zijn GroenLinks, D66 en ChristenUnie in Utrecht eruit. Vrijdag presenteerden ze – niet toevallig bij de stichting Alle Nederlanders Naar Energieneutraal - de plannen voor de komende vier jaar.

De nieuwe Utrechtse coalitie slaat linksaf, maar van kneiterlinks beleid, zoals vooraf werd gevreesd door de rechtse oppositie, is geen sprake. Daarvoor heeft GroenLinks teveel compromissen met D66 en ChristenUnie moeten sluiten. Onderhandelaar Heleen de Boer van GroenLinks zal met een jaloerse blik naar Amsterdam hebben gekeken waar haar partijgenoten het beleid met steun van PvdA en SP een flink stuk verder naar links opschoven.

Het linkse geluid laat zich in Utrecht het duidelijkste horen op het gebied van mobiliteit en leefbaarheid. De ambities zijn hier hoog en gaan gepaard met stevige maatregelen. Voor vervuilende auto’s en andere voertuigen zijn grote delen van de stad in 2030 verboden gebied. Maar ook bezoek met schone auto’s aan de stad wordt afgeremd door doorgaand verkeer te ontmoedigen en parkeertarieven op straat te verhogen. Utrecht moet nummer 1 fietsstad van de wereld worden.

Volledig scherm
Richard Hoving. © Joost Hoving

Hoe de ambities vorm moeten krijgen, wordt niet duidelijk in het vijftig pagina’s tellende akkoord met de obligate titel Utrecht: ruimte voor iedereen. De uitwerking volgt later. Over het feit dat het weinig realistisch is te denken dat iedereen in 2030 in een schone auto of op een niet vervuilende scooter rijdt, wordt met geen woord gerept.

En zo is er wel meer niet uitgewerkt door GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Tal van zaken moeten nader nog worden onderzocht. De oppositie speelde daar al direct op in en noemde het akkoord ‘vaag’.

De nieuwe coalitie heeft een groot aantal stippen op de horizon gezet. De komende vier jaar moet blijken hoe bereikbaar die zijn.   

Richard Hoving is plaatsvervangend nieuwschef van AD Utrechts Nieuwsblad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht