Volledig scherm
Utrecht bepleit al jaren de mogelijkheid gecontroleerd wiet te telen om zo de criminaliteit de wind uit de zeilen te nemen. © ANP

Utrecht spreekt zich nogmaals uit vóór wietexperiment

De gemeente Utrecht gaat zich zo snel mogelijk aanmelden om mee te doen met een door de overheid geleid wietexperiment. Een motie met deze strekking is vanavond in meerderheid door de gemeenteraad aangenomen. De ChristenUnie, het CDA en Stadsbelang stemden tegen. 

De motie is een reactie op het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Hierin staat dat de marihuana landelijk wordt geteeld en vervolgens verspreid over zes tot tien middelgrote gemeenten. Uit het experiment moet blijken of de criminaliteit in die gemeenten afneemt en of de wiet minder schadelijke stoffen bevat.

Legale wietteelt

Volgens de indieners (D66, GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en Student &Starter) kan legale wietteelt leiden tot minder georganiseerde criminaliteit en overlast voor coffeeshops en woonwijken. En er kan volgens hen beter op de kwaliteit van de wiet worden gelet. In het huidige softdrugsbeleid is verkoop van wiet wel toegestaan, maar inkoop en teelt niet.

Verrassend is het niet dat het grootste deel van de Utrechtse raad een wietproef wel ziet zitten. Een ruime raadsmeerderheid van GroenLinks, D66, Student & Starter, PvdD en SP droeg het college 2,5 jaar geleden nog op, de mogelijkheden voor legale wietteelt te onderzoeken. Dat leidde niet tot een doorbraak.

Opening

Utrecht bepleit al jaren de mogelijkheid gecontroleerd wiet te telen om zo de criminaliteit de wind uit de zeilen te nemen. Het was vijf jaar geleden al wethouder Victor Everhardt (D66), die legale wietteelt bepleitte. Hij meende een opening in de wet gevonden te hebben door dit in verenigingsvorm te organiseren.

Toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Opstelten was er echter mordicus tegen, zo schreef hij in december 2013 in een brief aan de Kamer. Volgens hem zou de illegale teelt er niet door stoppen, omdat het overgrote deel van de oogst voor het buitenland bestemd is. Ook na zijn vertrek stond de VVD niet achter legalisering van de wietteelt.

Omvangrijk

Nu maakt de VVD een experiment in een coalitie met de drie andere partijen toch mogelijk. Grootste verschil met hoe Everhardt jarenlang heeft geprobeerd een proef op te zetten is dat de regie niet bij de gemeente ligt, maar bij de rijksoverheid. Dit tot groot genoegen van VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen. ,,Het vraagstuk van de coffeeshopketen is namelijk te omvangrijk en te belangrijk voor lokaal gehobby. En aan dat gehobby komt met deze motie vandaag gelukkig een einde.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht