Volledig scherm
Een ondergrondse container voor restafval. © GinoPress B.V.

Utrecht start proef met ondergrondse containers voor bedrijfsafval

De gemeente Utrecht begint een pilot met ondergrondse afvalcontainers voor bedrijfsafval. De Neude, Mariaplaats en Vredenburg zijn in beeld als testgebied, omdat hier veel bedrijfsafval wordt aangeboden en hier veel meldingen van verrommeling van de binnenstad zijn.

Verwacht wordt dat de pilotcontainers in het begin van 2020 in gebruik worden genomen. Op de Neude worden vier containers geplaatst: twee keer restafval, papier en glas. Deze zijn bedoeld voor ondernemers en bewoners van de Neudeflat en zijn alleen te gebruiken met een speciale pas.

Omdat het alleen aanbieden van kliko’s als beperking werd gezien door de omwonenden, is er gekozen voor twee typen perscontainers. Deze zijn zowel voor kliko’s als voor losse afvalzakken, zodat bewoners die geen ruimte hebben voor een kliko ook mee kunnen doen. Met dit systeem hoeven kliko’s niet meer aan de weg worden gezet. 

Klikokantelaar

Voor de Mariaplaats worden de bestaande containers vervangen en uitgebreid van drie naar vier stuks. Op korte termijn wordt een bestaande glascontainer vervangen door een perscontainer zonder zogeheten klikokantelaar, waar bedrijfsafval in zakken in kan worden gegooid. Later wordt de vierde ondergrondse container geplaatst, die wel een kantelaar heeft. Bij dit exemplaar kunnen geen losse vuilniszakken worden aangeboden. 

De grootste uitdaging van bovenstaande locaties ligt in de ondergrond. Op de Neude moeten kabels en leidingen verlegd worden. Op zowel de Neude als op de Mariaplaats wordt alleen met een vergunning en onder archeologische begeleiding gewerkt. Voor de omgeving Vredenburg is nog geen geschikte locatie gevonden voor de proef. Hiervoor wordt aanvullend onderzoek gedaan. 

Momenteel wordt er ook een proef gedaan met pasjesvrije afvalcontainers. Van de 2500 ondergrondse containers staan er nu 1500 open. De gemeente wil met de pilot onderzoeken of de pasjes wellicht overbodig zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht