Volledig scherm
Het afschaffen van het pasjessysteem voor ondergrondse containers moet aan dit beeld een einde maken. © Ada de Bruijn

Utrecht stopt met pasjessysteem voor ondergrondse afvalcontainers

Utrecht stapt per 1 januari 2020 definitief af van het pasjessysteem waarmee gebruikers ondergrondse afvalcontainers kunnen openen. Dat laat D66-wethouder Klaas Verschuure in een brief aan de gemeenteraad weten.

De afgelopen jaren bleek dat veel mensen hun zakken vuil naast containers plaatsten en niet in de bak zelf gooiden. Het leidde tot grote ergernis bij bewoners en politici. De gemeenteraad nam daarom een motie aan om te onderzoeken of de pasjes voor de afvalcontainers in de ban konden worden gedaan.

Het besluit nu volgt op een pilot waarin de gemeente heeft onderzocht of de pasjes inderdaad overbodig zijn. In de proef werden van de 2500 containers 1500 vrij toegankelijk gemaakt. Deze containers staan in verschillende delen van de stad, zowel in gebieden met veel bedrijven als in gebieden met weinig bedrijvigheid.

Gemakkelijker

Het plan is nu om de afvalcontainers ook in de rest van de stad open te zetten. ,,Afschaffing van de pasjes maakt het voor iedereen gemakkelijker om afval weg te gooien’’, laat wethouder  Verschuure weten. ,,Bewoners zijn niet meer aangewezen op één specifieke container.’’

De voornaamste reden om de containers af te sluiten had te maken met bedrijven, die mogelijk hun afval in grote hoeveelheden in de containers zouden dumpen. Uit de resultaten van de pilot blijkt dit mee te vallen. Volgens de wethouder is er echter geen garantie dat dit zo zal blijven. Daarom worden bedrijven mogelijk vooraf gecontroleerd op het hebben van een (verplicht) bedrijfsafvalcontract.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht